Kolovoz 2016

HGI će i ovoga puta podržati Zakon o "švajcarcima"

30 Kolovoz, 2016

Poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević kazala je za Radio Dux da će ta stranka, kao što je prethodno i u srpnju, podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure (EUR).
 
"Očekujem da će na današnjoj sjednici, za razliku od prethodne, ovaj Predlog  dobiti potrebnu podršku, kako bi naši građani koji su korisnici kredita u švajcarskim francima, pod povoljnijim i pravičnijim uslovima nastavili otplatu preostalih obaveza. HGI će, kao i do sada, podržavati sva dobra zakonska rješenja koja su isključivo u interesu građana Crne Gore", poručila je poslanica Dragičević.

Vučinović: HGI priprema programski zaokret za oktobarske izbore

29 Kolovoz, 2016

Hrvatska građanska inicijativa najavljuje programski zaokret za predstojeće oktobarske izbore, poručujući da će u kampanji biti osvježenje na političkoj mapi Crne Gore.
Nakon lokalnih izbora u Tivtu, rukovodstvo ove partije je uradilo analizu u kojoj su uočene manjkavosti i propusti što je pokazala i anketa koju je sporovela HGI, kazala je za Skla radio predsjednica  Marija Vučinović.
Za predstojeće oktobarske izbore HGI  priprema  kampanju od vrata do vrata kako bi  u neposrednom razgovoru sa biračima predstavili svoje programsko opredsjeljenje.
“Imaćemo lagani zaokret u programskim ciljevima. I dalje ćemo se zalagati da između ostalog imamo i adekvatnu zastupljenost i prilikom zapošljavanja kako u izvršnoj tako i u zakonodavnim institucijama“, kazala je Vučinovićeva.
Programsko opredjeljenje HGI će se bazirati i na rješavanju svakodnevnih životnih problema naših članova i simpatizera.
Ono što je najbitnije, po mišljenju Vučinovićeve i što je dobro je to, da hrvatska zajednica ima svoga predstavnika u parlementu CG, najvišoj zakonodavnoj instituciji.
Sada je već izvjesno da će naš budući parlamentarni zastupnik ili zastupnica biti iz Boke Kotorske i najbolje će artikulisati probleme građana Boke Kotorske, ali i osrtalih krajeva CG.
HGI očekuje da su i birači drugih nacionalnosti prepoznali njihov programski rad, te da će na oktobraskim izborima dobiti i njihove glasove.
Što se tiče vođenja kampanje, Vučinovićeva je sigurna da će HGI biti osvježenje na političkoj sceni Crne Gore.

Izvor: skalaradio.com

Vučinović: Najbliži smo samostalnom nastupom na državnom nivou

29 Kolovoz, 2016

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) priprema se za samostalan nastup na predstojećim izborima, ali je kao odgovoran politički subjekt, uvijek otvorena i za saradnju sa programski bliskim partijama, kazala je predsjednica Marija Vučinović.

"Najbliži smo samostalnom nastupom na državnom nivou, a o tome će svakako konačnu odluku donijeti Središnji odbor, najveći organ stranke", kazala je Vučinović agenciji MINA.

Ona je rekla da će HGI, kao dio buduće vlasti i legitiman predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori, nastaviti da radi na poboljšanju kvaliteta života hrvatske zajednice i svih građana.

Vučinović je ocijenila da je od osnivanja HGI-ja, položaj Hrvata u Crnoj Gori neuporedivo bolji.

Ona je rekla da sve što je HGI uradila na poboljšanju hrvatske nacionalne manjine, postigla zahvaljujući političkim mehanizmima, kroz zakonodavnu i izvršnu vlast.

"Mi smo prisutni u jednoj i drugoj, i dali smo nemjerljiv doprinos poboljšanju položaja Hrvata u Crnoj Gori. Osim toga mi smo i važan most saradnje između Hrvatske i Crne Gore. Raduju nas i sve bolji ukupni odnosi naših država", kazala je Vučinović.

Prema njenim riječima, uvijek ima prostora za bolje i više, na čemu će HGI i dalje raditi.

Vučinić je rekla da najveći procenat Hrvata živi u Boki i da su oni dominantno naše biračko tijelo HGI-ija.

"Međutim, činjenica da sve više Hrvata i u drugim gradovima prepoznaje u HGI –ju jedinu stvarnu političku snagu, sposobnu da na konkretan i odgovoran način rješava probleme hrvatske nacionalne zajednice, razlog je da kampanju proširimo i na ostale gradove", navela je Vučinović.

Ona smatra da je važno istaći i to da ,pored Hrvata, i građani drugih nacionalnosti pokazuju interesovanje za aktivnije učešće u radu i djelovanju HGI-ija, na šta su i kao partija građanske profilacije dodatno ponosni.

"Kampanja će, osim Tivta i Kotora u kojem će se istovremeno održati i lokalni izbori, biti usmjerena i ka drugim gradovima u Crnoj Gori.
Vjerujem da će kampanja HGI biti prijatno iznenađenje kako za naše potencijalne birače, tako i za cjelokupnu javnost", kazala je Vučinović.

Ona je ponovila da će HGI predložiti Skupštini Crne Gore izmjenu postojećeg Zakona o lukama s ciljem da opštine, odnosno država, upravljaju svojom obalom i morem.

Vučinović je ocijenila da su za unaprjeđenje Luke Kotor, sada već prepoznate kruzing destinacije, neophodni razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za čiju je realizaciju preduslov dugoročna koncesija.

"Imajući u vidu da je dugoročna koncesija u interesu grada Kotora većinskog vlasnika akcionarskog društva i manjinskih akcionara, očekujem da svi politički subjekti, koji se istinski zalažu za državne interese, podrže predlog HGI", kazala je HGI.

Na pitanje kako komentariše odluku opozicionih ministara da ostanu u Vladi izbornog povjerenja, Vučinović je rekla da je ta odluka očekivana.

"Svaka druga odluka bila bi neodgovorna, prvenstveno prema građanima Crne Gore", zaključila je Vučinović.

Izvor: vijesti.me

HGD čestitao HGI – ju dan stranke

28 Kolovoz, 2016

Predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Mario Brguljan uputio je čestitku predsjednici Hrvatske građanske inicijative Mariji Vučinović, povodom obljetnice osnutka stranke.  Zahvaljujemo Hrvatskom građanskom društvu, s uvjerenjem da ćemo i ubuduće iskreno surađivati  na korist hrvatske nacionalne zajednice i svih građana Crne Gore.

Tražit ćemo savjetnika za poduzetništvo u Sekretarijatu

26 Kolovoz, 2016

Kao dio buduće vlasti Hrvatska građanska inicijativa će inzistirati na otvaranju mjesta savjetnika za poduzetništvo u okviru nadležnog Sekretarijata, izjavila je predsjednica Općinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić.
Na ovaj način, Sekretarijat za razvoj poduzetništva, komunalnih poslova i saobraćaja Općine Kotor, intenzivnije bi se uključio u poticaj i  razvoj mikro i malih privrednih subjekata.
Savjetnik bi pružao pomoć licima koja su u pripremnoj fazi pokretanja poslovanja, poduzetnicima početnicima, kao i vlasnicima već afirmiranih mikro i malih poduzeća, ne samo kroz administrativno-stručnu pomoć, već i za održivost projekata s ciljem jačanja i unapređenja poduzetništva.
Općina Kotor bi se na ovaj način obvezala da sve inovativne poduzetničke ideje dodatno stimulira i kroz odgovarajuću promociju podigne nivo poduzetničke kulture.
Hrvatska građanska inicijativa, u okviru ovako organiziranog Sekretarijata, može dati značajan doprinos razvoju poduzetništva u Kotoru, kroz edukaciju od strane stručnih i profesionalnih lica iz Republike Hrvatske, koja je punopravna članica EU.

HGI Kotor -Velić: Bezbjednost djece mora biti prioritet

19 Kolovoz, 2016

Priopćenje predsjednice Opštinskog odbora HGI Kotor, Ljiljane Velić:

Opštinski odbor HGI Kotor pokrenuće inicijativu, kod Lokalne uprave, o organizovanju Školskih saobraćajnih jedinica uz saglasnost škola  i policije,  jer bezbjednost djece mora biti prioritet, izjavila je predsjednica Opštinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić .

Osnovni cilj je da, kroz program Školskih saobraćajnih jedinica, učesnici stiču znanja i razvijaju svijest o značaju poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa i bezbjednosti saobraćaja.

Na taj način, djeca starije dobi, kroz primjenu teoretskih i praktičnih znanja o pravilima u saobraćaju, osiguravala bi pješačke prelaze u najfrekventnijim terminima u blizini škole. Pješačke zone, na kojima će saobraćaj regulisati Školske saobraćajne jedinice, biće označene od strane   nadležnih škola i policije.

Da bi predložena inicijativa OO HGI Kotor bila realizovana, između ostalog, neophodno je usvojiti Prijedlog odluke o donošenju glavnog saobraćajnog projekta uređenja zona osnovnih škola implementacijom saobraćajno-tehničkih mjera, koja je na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta zakazane za 26. avgust.

Stoga, pozivamo predstavnike svih političkih partija u SO Kotor da jednoglasno donesemo Odluku  i omogućimo našoj djeci sigurniji i bezbjedniji odlazak i povratak iz škole.

Nadležni očigledno znaju čija su lutajuća goveda

18 Kolovoz, 2016

Javnim pozivom vlasnicima „lutajućih“ goveda, koja već duže vrijeme nanose ogromnu štetu imanjima stanovnika Gornje Lastve, Gradiošnice i Kavča, nadležni organi su konačno priznali da znaju ko su držaoci problematične stoke.

I pored brojnih zahtjeva koje je Hrvatska građanska inicijativa uputila  opštinskim inspekcijama,  Ministarstvu poljoprivrede, državnoj sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji i kroz skupštinsku proceduru,izostala je reakcija nadležnih organa da se problem lutajućih goveda dovede u zakonski okvir.

Podsjećamo da su, ranije, u Gradiošnici i Gornjoj Lastvi seljani bili primorani da odstrijele zalutala goveda i time bili izloženi policijskim i sudskim procesuiranjima, dok vlasnici i nakon decenije upornih intervencija i dalje nekontrolisano drže stoku.

Zanemarivanjem višegodišnji problem lutajuće stoke eskalirao je i nedavnim sukobom mještana, koji bi, ukoliko se nadležni ne uključe, mogao dovesti do još ozbiljnih posljedica.

Ono što HGI dodatno zabrinjava jeste obavještenje koje potpisuju Opština Tivat , Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitrane poslove, koje nije ništa drugo do potvrda da je nadležnim mnogo više stalo do stoke nego do sopstvenih građana i njihovih potreba.

Zahtjevamo da nadležni organi iskoriste priliku, te tokom vakcinacije konačno utvrde broj grla, kao i njihove stvarne vlasnike, kako bi ubuduće znali ko  snosi odgovornost za eventualne posljedice.

Vučinović: HGI ide sama na izbore

17 Kolovoz, 2016

Hrvatska građanska inicijativa je najbliža samostalnom nastupu na državnom nivou, rekla je u intervjuu za "Dan" predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović. Ona je navela da će konačnu odluku o tome donijeti najveći organ stranke - Središnji odbor.
„Vjerujem da će Vlada izbornog povjerenja otkloniti sve sumnje u izborni, kao i u predizborni proces“, kazala je Vučinovićeva.
Vučinović je istakla da će predstojeći izbori pokazati stvarnu volju građana Crne Gore, te da će u tom pravcu znatan doprinos dati upravo Vlada izbornog povjerenja.
„Hrvatska građanska inicijativa je u svojem četrnaestogodišnjem trajanju uvijek izlazila samostalno na izbore, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. I ovoga puta intenzivno se pripremamo za samostalan nastup. Svakako spremni smo razmotriti i druge mogućnosti, a to je suradnja s programski bliskim političkim strankama. Imamo izvanrednu suradnju s manjinskim strankama, s kojima smo potpisali zajedničku platformu, a koja se pokazala kao kvalitetna i pouzdana. Međutim, najbliži smo samostalnom nastupu na državnom nivou, a o tome će konačnu odluku donijeti najveći organ stranke, Središnji odbor“, dodala je ona.
Na pitanje da li smatra da je DPS ispunio sve na šta se obvezao koalicionim sporazumom iz 2012. godine Vučinović je naglasila da se taj odnos mora gledati u ukupnom smislu, što podrazumijeva i lokalni nivo, a to je Tivat i Kotor.
„U Tivtu smo bili u opoziciji u protekle četiri godine, dok smo u Kotoru s jednim odbornikom u vlasti. Tu postoje mogućnosti za poboljšanje naših lokalnih relacija. Pogotovo to mislim za Tivat, gdje smo od proteklih izbora u vlasti i očekujemo realizaciju određenih međustranačkih dogovora.
Na državnom nivou smo ostvarili dobar aranžman. Svojim znanjem i odgovornošću u dosadašnjem razdoblju dali smo značajni doprinos zajednici kojoj pripadamo i uopšte razvoju crnogorskog društva, a to nam je i velika satisfakcija za dalji rad“, rekla je ona između ostalog.

Velić: Cilj predloga izmjena Zakona da opštine upravljaju svojom obalom i morem

14 Kolovoz, 2016

Saopštenje predsjednice Opštinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić:

Hrvatska građanske inicijativa će predložiti izmjenu postojećeg Zakona o lukama Crne Gore s ciljem da opštine raspolažu svojom obalom, s kojom su u neraskidivoj vezi, izjavila je  predsjednica Opštinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić.
 Za unapređenje statusa Luke Kotor kao nezaobilazne kruzing-destinacije, osim neospornih potencijala u vidu kulturno-istorijskih i prirodnih resursa neophodni su razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za koje je preduslov dugoročna koncesija.

Nivo konkurentnosti Luke Kotor na zahtjevnom kruzing tržištu zavisi od više faktora, kao što su: prihvatni kapaciteti za privez mega-brodova, putnički terminali  prilagođeni kvalitetnom prihvatu putnika i sigurnost luke prema međunarodnim standardima.

Luka Kotor sve ovo može ostvariti investicionim ulaganjima kroz dugoročnu koncesiju. Upravo dugoročna koncesija je u interesu grada Kotora koji je 57 postotni vlasnik akcionarskog društva , kao i manjinskih akcionara.

Predloženim izmjenama Zakona koje će inicirati HGI, Luka Kotor će biti kategorisana kao putnička luka otvorena za javni saobraćaj od međunarodnog privrednog značaja, orjentisana na kruzing turizam. Na taj način bi grad Kotor i dalje upravljao svojom obalom i morem. Zauzvrat, Luka Kotor će se obavezati da kroz investiciona ulaganja unaprijedi turističku ponudu grada.

Opštinski odbor HGI Kotor vjeruje da će predložene izmjene Zakona o lukama, koje su u interesu Luke i grada biti prihvatljive i za ostale političke subjekte.