Listopad 2016

Poziv Veleposlanstva NR Kine u Crnoj Gori HGI - ju

28 Listopad, 2016

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Crnoj Gori izrazilo je  svoje osobito  poštovanje Hrvatskoj građanskoj inicijativi Crne Gore te obavijestilo  o održavanju Simpozija mladih kadrova zemalja Srednje-istočne Europe, koji organizira Savez kineskih mladih komunista u periodu od 24.11.2016.do 5.12.2016.godine u Kini. Poziv za Simpozij su uputili  i za jednog predstavnika Hrvatske građanske inicijative.

Vučinović: Euroatlanstke integracije prioritet

23 Listopad, 2016

Polazna osnova za formiranje nove Vlade bit će nastavak euroatlanskih integracija, poručila je predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović, navodeći da toj stranci na prvom mjestu nisu funkcije, već principijelnost u sprovođenju programa i zacrtanih ciljeva.

Vučinović je podsjetila da će HGI u vezi s formiranjem Vlade prvo razgovarati s predstavnicima manjina, koje su na izborima osigurale parlamentarni status. 

Prema njezinim riječima, s predstavnicima manjina HGI je i do sada imala odličnu suradnju, koja je kvalitetno funkcionirala u prethodne četiri godine. 

„Predstojećeg tjedna  imat ćemo razgovore sa kolegama iz Bošnjačke stranke i koalicije Albanci odlučno i vjerujemo da će naša zajednička odluka biti u korist građana i države Crne Gore“, rekla je Vučinović agenciji MINA. 

Vučinović je kazala da će jedan od važnih polaznih osnova za formiranje nove Vlade biti dalji nastavak euroatlanskih integracija, koje su stranačko opredjeljenje te partije od njeog osnivanja 2002. 

„Tu su svakako, sigurnost i stabilnost države Crne Gore i nepovredivost njenih granica. Tek nakon toga, možemo govoriti o drugim zahtjevima, naravno, u dogovoru s predstavnicima manjinskih stranaka“, pojasnila je Vučinović. 

Ona je istakla da bezbjednost i sigurnost Crne Gore ne smiju biti dovedeni u pitanje na bilo koji način. 

Vučinović je rekla da HGI nikada, od svog postojanja, nije i neće u prvi plan isticati svoje vlastite interese.

„Ali to nikako ne znači da nije sazreo politički trenutak da i HGI, kao legitimni predstavnik autohtone zajednice, ravnopravne sa svim građanima u Crnoj Gori, dobije priliku da u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti da još značajniji doprinos“, ocijenila je Vučinović.

Komentirajući informacije da opozicija predlaže da predstavnici manjinskih partija dobiju premijersko mjesto u slučaju da Vladu formiraju s opozicionim grupacijama, Vučinović je rekla da je HGI odgovoran politički subjekt.

„Tako da nama na prvom mjestu nisu funkcije, već principijelnost u sprovođenju sopstvenog programa i zacrtanih ciljeva, zbog kojih su nas građani i podržali“, navela je Vučinović.

Ona je poručila da su HGI građani i država Crna Gora na prvom mjestu, i da nikad neće odstupati od principa, koji su neupitni, radi vlastite koristi, a na štetu crnogorskog društva.

„Crna Gora ima još mnogo posla kako bi ispunila sve neophodne zahtjeve za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u i svi odgovorni politički subjekti moraju da pruže snažnu potporu tim procesima u cilju stabilizacije i demokratizacije cijelog društva“, smatra Vučinović.

Izvor: portalanalitika.me

Reagovanje na tekst: Izborni inženjering: Kako je DPS obezbjedio mandat za HGI

20 Listopad, 2016

Podsjećamo “analitičare” ovakvog profila da značajan broj Hrvata glasa za druge političke subjekte, te nije objašnjivo zašto ih toliko boli što građani drugih nacionalnosti glasaju za HGI. Nepoznatim kreatorima analize poručujemo da je rast biračkog tijela HGI-ja i postignuti uspjeh isključivo rezultat dobro organizovane kampanje i izbornog programa koji je prepoznat kod građana kao realan i ostvarljiv.

Hrvatska građanska inicijativa još jednom zahvaljuje svim građanima Crne Gore koji su nam dali podršku na upravo završenim izborima. 

Naziv naše kampanje Hrvatsko SRCE za Crnu Goru nedvosmisleno je poslao poruku da u našoj državi ima mjesta za svakog građanina bez obzira na nacionalnost. Takođe, građanski koncept je sadržan u samom nazivu stranke, a smo oni malobrojni maliciozni i zluradi isključivo u imenu HGI vide samo H.

Tužno je da se u 2016. godini , na pragu ulaska u EU i brisanja granica kroz ovako neozbiljne analize prebrojavamo.

Nepoznatim kreatorima analize poručujemo da je rast biračkog tijela HGI-ja i postignuti uspjeh isključivo rezultat dobro organizovane kampanje i izbornog programa koji je prepoznat kod građana kao realan i ostvarljiv.

Podsjećamo “analitičare” ovakvog profila da značajan broj Hrvata glasa za druge političke subjekte, te nije objašnjivo zašto ih toliko boli što građani drugih nacionalnosti glasaju za HGI.

Posebno nas raduje činjenica da smo u Tivtu povratili značajan broj birača, koji su vrlo brzo , nakon lokalnih izbora shvatili da su njihovi glasovi u aprilu dati neiskrenim i nedobronamjerim političkim subjektima.

Pred nama su značajni politički procesi i čeka nas ozbiljan posao, te kao odgovorna stranka želimo da opravdamo dobijeno povjerenje i stoga više nećemo trošiti vrijeme na ovako neozbiljne i nedobronamjerne analize onih, koji motivisani ličnim razlozima ne mogu da prepoznaju uspjeh, već uvijek i u svemu vide teoriju zavjere. 

Vuksanović: Mi ćemo prvo razgovarati s manjinskim strankama

18 Listopad, 2016

‘’Dan pošto je iz opozicije stigla nezvanična informacija o tome da Demokratski front, Ključ, Socijaldemokratska partija i Demokrate ne priznaju rezultate izbora, CdM saznaje da je Andrija Mandić voljan da podrži manjinsku vladu u kojoj mjesta ne bi bilo za DPS. To nam je nezvanično potvrđeno u DF-u’’, prenosi CdM portal.

Pod uvjetom  da Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Ranko Krivokapić odluče da Mandiću kažu DA, njima za manjinsku vladu opet nedostaju dva mandata, jer opozicija ima 39 od 81 mandata.

Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative je izjavio da sigurno nikakve priče nema s onima koji dovode u pitanje državnost Crne Gore i s onima, koji nemaju senzibilitet za politička načela HGI - ja.

„Mi ćemo razgovarati sa svim političkim subjektima. To nije nikakav problem. Ali, ako opozicija s nama želi da razgovara, neka se oni prvo ujedine i neka zajednički nastupe prema nama. Mi ćemo prvo razgovarati s manjinskim strankama“, rekao je Vuksanović CdM-u.

Vučinović: Razgovaraćemo sa drugim manjinskim strankama

17 Listopad, 2016

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) će o daljem političkom djelovanju razgovarati sa predstavnicima drugih manjinskih stranaka koje su obezbjedile mjesto u parlamentu, kazala je predsjednica partije, Marija Vučinović.
Ona je rekla da su u HGI veoma zadovoljni izbornim rezultatom, je će hrvatska nacionalna zajednica imati i dalje svog legitimnog predstavnika u parlamentu, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou u Kotoru.

„O našem daljem političkom djelovanju razgovaraćemo sa predstavnicima drugih manjinskih stranaka, koje su takođe obezbjedile mjesto u parlamentu“, kazala je Vučinović agenciji MINA.

Ona se zahvalila svima koji su na izborima podržali tu partiju.

„HGI zahvaljuje od srca građanima na iskazanoj podršci, kao i svima onima koji su pokazali otvorene simpatije za sve ono što smo uradili tokom predizborne kampanje“, dodala je Vučinović.

Izvor: portalanalitika.me

Glasovao nositelj liste Hrvatske građanske inicijative

16 Listopad, 2016

Adrijan Vuksanović, nositelj liste Hrvatske građanske inicijative  "Hrvatsko srce za Crnu Goru – HGI Od srca!", glasovao je na izbornom mjestu u Donjoj Lastvi  te time obavio svoju građansku dužnost.
„Za Hrvatsku građansku inicijativu naročito je bitno da izborni dan protekne u najboljem redu i miru i da svi politički subjekti nakon što se  objave službeni rezultati priznaju iste te rezultate. Mi smatramo da će nakon ovih izbora Crna Gora učvrstiti svoj subjektivitet kako bi kao društvo krenuli snažno naprijed“, izjavio je Vuksanović nakon glasovanja.

Vuksanović na završnom sučeljavanju na RTCG 1

13 Listopad, 2016

 Večeras u 21 sat na RTCG 1  održat će se sučeljavanje nositelja političkih lista, a ispred Hrvatske građanske inicijative sudjelovat će Adrijan Vuksanović.

Glas za HGI je siguran glas za Crnu Goru

13 Listopad, 2016

Hrvatska građanska inicijativa je u predizbornoj kampanji sa svojim programom upoznala svoje biračko tijelo, kao i sve one koji su u programu HGI prepoznali pošten odnos prema državi Crnoj Gori i svim njenim građanima. Proteklih mjeseci razgovarali smo sa našim simpatizerima, ne samo iz Boke, već i iz Podgorice, Nikšića, Budve, Bara i drugih.

HGI je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem, kao i aktualnom predizbornom kampanjom pokazala da ima i više nego dovoljno razloga da očekuje podršku građana. Ovim putem pozivamo sve simpatizere, a posebno Hrvate da  na predstojećim izborima daju potporu  Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koja je oduvijek bila na strani obrane crnogorske državnosti.

Shodno tome, apeliramo  da Hrvati  ne daju podršku dojučerašnjim suverenistima, kojima je na putu zalaganja za interese države Crne Gore ponestalo kondicije, zarad sitnih politikantskih interesa.

Na taj način stali su na stranu protivnika države Crne Gore, gdje Hrvatima nikada nije i neće biti mjesto. Ne smijemo potrošiti kredibilitet koji smo stvarali, boreći se za crnogorsku nezavisnost i dobrobit svih građana, zbog želja iznenadnih opozicionara, za vlašću.

Zbog svega toga, svaki hrvatski glas treba i prirodno je da date legitimnoj hrvatskoj stranci, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, ne zavaravajući se kvazigrađanskim ponudama onih koji su godinama bili  vlast i odjednom se probudili kao opozicija,nudeći se onima koji su svu svoju političku i drugu energiju uložili da Crnu Goru vrate u vrijeme prije 21. svibnja 2006.

I zato glas za Hrvatsku građansku inicijativu je siguran glas za Crnu Goru.

Sjajna završnica jedne pozitivne kampanje – HGI – Od srca!

12 Listopad, 2016

Jučer je u Kotoru održana završna konvencija Hrvatske građanske inicijative pred predstojeće izbore u nedjelju.

Na početku, nazočnima se obratila Irena Grandis, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Općine Kotor: „HGI je prva i jedina parlamentarna stranka u Crnoj Gori, koja je za predsjednicu odabrala ženu; za ministra u Vladi je također odabrala ženu, prethodnih godina za zastupnicu u parlamentu odabrala je također ženu. Za predsjednicu Općinskog odbora u Kotoru i zamjenika ministra izabrala je također ženu. Ako na to dodamo još i izborne liste sa kandidatima na predstojećim izborima, uvjerit ćete se i sami da su na njima 35 i 45 posto zastupljene žene. Mi u HGI-ju vjerujemo da je dobar odnos prema ženi dobar odnos prema porodici, a sve dobre porodice mogu razvijati dobre odnose sa svojim komšijama i prijateljima“.

Filo Biskupović, također  kandidat za odbornika Skupštine Općine Kotor je istakao: „Sav naš potencijal i naša zalaganja za bolji Kotor i bolju Crnu Goru od srca možemo dati i ostvariti na kvalitetan način preko svog legitimnog zastupnika u crnogorskoj Skupštini, kao i zastupnika u lokalnom Parlamentu. Glasom za HGI dajete hrvatsko srce za Crnu Goru i za bolji Kotor“.

Predsjednica  HGI – ja gospođa Marije Vučinović je izrazila zadovoljstvo dolaskom i potporom brojnih simpatizera i prijatelja te naglasila: „ Vjerujem, da smo našom predizbornom kampanjom pokazali i dokazali da je hrvatska nacionalna zajednica itekako utemeljena u biti države Crne Gore. Iako predstavljamo brojčano najmanju zajednicu, imamo dovoljno veliko SRCE, koje kroz stoljeća nesebično dajemo u izgradnji i afirmaciji države Crne Gore kao demokratske i multikulturalne zajednice. Zato je pravedno i demokratski da i mi Hrvati imamo svog legitimnog predstavnika u najvećem zakonodavnom domu, koji će na najbolji način odgovoriti našim potrebama i interesima. Svjesni smo da mnogi politički subjekti pretendiraju na biračko tijelo naše malobrojne zajednice. Zato moramo biti svjesni i dovoljno mudri da prepoznamo važnost izbora našeg zastupnika u parlamentu, jer u suprotnom, za razliku od drugih manjinskih naroda, umnogome ćemo umanjiti vlastiti utjecaj na važne društvene procese.A procesi, koji se trenutno dešavaju u okruženju, daju nam priliku, da iako brojčano mali, ponovo damo nemjerljiv doprinos našoj državi Crnoj Gori na putu euroatlantskih integracija. Mi, HGI i hrvatska nacionalna zajednica, smo most suradnje između Crne Gore i Republike Hrvatske, odnosno Crne Gore i Europske unije. Pozivam vas da zajedno, ujedinjeni, iskoristimo ovu priliku na najbolji način, i za nas i državu Crnu Goru. Uistinu, imamo mnogo razloga da budemo ponosni na to što jesmo. Zato pozivam sve vas građane hrvatske nacionalnosti, kao i sve druge građane koji u našem programu prepoznaju pošten odnos prema državi Crnoj Gori, da izađu na izbore i daju podršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi. A onim malobrojnim, malicioznim kojima smeta podrška HGI –ju od građana drugih nacionalnosti, poručujem da je građanski koncept duboko utemeljen u biću hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a rezultati izbora će na najbolji način to i potvrditi“.

Nazočnima se obratio i Adrijan Vuksanović, nositelj liste na Hrvatsko SRCE za Crnu Goru - HGI Od srca!

„Svojim stavovima, zalaganjem i radom, ne samo u ovoj kampanji, već i u cjelokupnom našem četrnaestogodišnjem djelovanju na najbolji način smo reprezentirali  hrvatski narod u Crnoj Gori. Opet ističem ponos, što nitko od naših članova, simpatizera i zvaničnika nije uradio ili rekao nešto nedostojno naše kulture i svega onoga što jesmo. Lako je dobivati glasove napadajući druge i biti uvijek protiv. Ali, mi koji baštinimo druge vrijednosti, pričamo samo o našem programu i o našoj političkoj ponudi građanima Crne Gore. Učinili smo da politička scena izgleda bar malo civiliziranija i dostojna onih koje predstavljamo . Podrška  koja nam stiže sa svih strana, potvrda je naše širine i građanske orijentacije Hrvatske građanske inicijative. I da podrška koja nije samo od Hrvata, već i od svih drugih pripadnika naroda u Crnoj Gori je nešto što nas čini ponosnim. Naš odnos prema državi u kojoj živimo i koju volimo, je pravi primjer na koji se i svi ostali mogu ugledati. Dobivamo ovih dana velike pohvale zbog naše kulture političkog dijaloga. Ističem da mi samo ispoljavamo svoju prirodu i da ne znamo i ne možemo drugačije. Naš slogan „Hrvatsko srce za Crnu Goru“ je utkan u naše biće, jer mi smo ponosni na to što jesmo i ponosni smo na to gdje jesmo.Dragi prijatelji, pred nama je velika i važna bitka. Pokazali smo da smo dostojnih velikih bitaka i da smo svojim zalaganjem doprinijeli značajnim pobjedama Crne Gore. Tako će biti i ovaj put. Velike bitke se dobivaju velikim srcem. A, mi smo ti koji imaju veliko srce. I kao što zvona kotorske Katedrale već snažno zvone 850 godina, tako i naše hrvatsko srce snažno kuca za Crnu Goru. Idemo srcem u nedjelju opet pobijediti. Za bolje Crne Gore! Za bolje Hrvata i svih kojima je Crne Gora u srcu!

 Ljiljana Velić,nositeljica  liste Za bolji Kotor -HGI Od srca: „Naš izborni program, naše aktivnosti zastupljene su na portalima lokalnih radija, i na društvenim mrežama.  Mnogi su nas kontaktirali bilo telefonskim putem kao Hrvati  poduzetnici iz Austrije, putem društvenih mreža Hrvatice i Hrvati iz Splita, Zadra, Rijeke. Svi  su nam poželjeli uspjeh na lokalnim i parlamentarnim izborima, svi od srca žele da opstanemo kao politička stranke i zastupamo interese svog naroda, čuvamo kulturu i tradiciju naših djedova.Podržite i Vi naš izborni program, u nedjelju 16. 10. izađite  na izborima i  podržite listu „ ZA BOLJI KOTOR - HGI OD SRCA“ i zaokružite broj 4, a na parlamentarnim izborima zaokružite broj 7 i našu listu „HGI OD SRCA“.

Dvorana Kina Boka je bila mala da primi sve, koji su došli dati potporu „Od srca“ te je ovo bio još jedan dokaz da se zalaganje, trud i osluškivanje potreba običnih građana od strane HGI - ja itekako isplatio.

Završna konvencija Hrvatske građanske inicijative sutra u Kotoru

10 Listopad, 2016

Hrvatska građanska inicijativa održat će sutra (11.10) završnu izbornu konvenciju „Hrvatsko srce za Crnu Goru“, u dvorani „Kina Boka“ u Kotoru, s početkom u 19 sati.

Stranice