Prosinac 2016

Vuksanović održao I. sjednicu Odbora za Europske integracije

24 Prosinac, 2016

Na jučer  održanoj sjednici, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, Adrijan Vuksanović i članovi Odbora, pozitivno su se izjasnili o Prijedlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačku jedinicu Ministarstvo europskih poslova. Na sjednici je bilo riječi i o unapređenju rada Odbora u novom sazivu Skupštine.

Članove Odbora pozdravio je ministar financija Darko Radunović, koji je s Tamarom Gačević, načelnicom Direkcije za planiranje budžeta i Snežanom Radović, predstavnicom Ministarstva europskih poslova predstavio financijsku projekciju za narednu godinu. 

 Tom prigodom istaknuto je da je godišnji budžet za 2017. godinu predviđen u iznosu večeg  od dvije milijarde eura, dok je za program Proces pridruživanja i pristupanja EU u okviru Ministarstva europskih poslova, predviđeno 1.271.904,32 €, što predstavlja uvećanje za 282.544,12 € u odnosu na 2016. godinu. Ipak, istaknuto je da je financijska projekcija usklađena s novim funkcioniranjem Ministarstva europskih poslova, u smislu da je preuzelo dio nadležnosti nekadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 

Snežana Radović, predstavnica Ministarstva europskih poslova pojasnila je da se povećanje uglavnom odnosi na potrebu osnivanja novih općih  službi u okviru Ministarstva, u skladu s novim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji ministarstva.

Također, članovi Odbora su naglasili   da na cjelokupni pregovarački proces utjecaja ima budžet svih potrošačkih jedinica. Iz tog razloga, poslanici su se interesovali i za sredstva, predviđena za druga ministarstva i institucije u okviru ispunjenja obveza iz procesa pristupanja EU, te istakli da je neophodan sveobuhvatan uvid u korištenje ovih sredstava, imajući u vidu da Ministarstvo europskih poslova samo koordinira ovim procesom. 

Odbor je matičnom Odboru proslijedio jednoglasno pozitivno mišljenje u kome je istaknuto da bi budžet Ministarstva mogao biti veći, imajući u vidu da je proces pristupanja EU jedan od ključnih strateških ciljeva Crne Gore.

Tijekom Sjednice bilo je riječi o nerealizovanim aktivnostima Odbora u 2016., kao i aktivnostima čija se realizacija očekuje u siječnju. Tom prigodom, dogovoreno je da se na narednoj sjednici razmotre mjere za unaprijeđenje rada Odbora.

Čestitka HGI-ja povodom Božića

23 Prosinac, 2016

Prenosimo vam čestitku predsjednice Hrvatske građanske inicijative Marije Vučinović, povodom blagdana Božića:
„U ime Hrvatske građanske inicijative, i u svoje osobno ime, svim vjernicima katoličke vjeroispovijedi želim sretan Božić, najradosniji kršćanski blagdan, i da ga provedu u miru i obiteljskom zajedništvu“.

HGI jači nego ikad

21 Prosinac, 2016

Centar za demokraciju i ljudska prava – CEDEM -  je na današnjoj konferenciji za medije predstavio rezultate istraživanja političkog javnog mnijenja.

Rezultate istraživanja su predstavili mr. Nenad Koprivica, izvršni direktor CEDEM-a i  gospodin Miloš Bešić,  glavni metodolog CEDEM-a.
U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1029 ispitanika, a istraživanje je realizirano u periodu od 5. do 14. prosinca 2016. god.

Istraživanje, između ostalog, također pokazuje i postotak političkih stranaka tj. postotak rejtinga opredijeljenih građana, koji su dali svoje povjerenje pojedinim strankama.

Tako je Hrvatska građanska inicijativa svojim kvalitetnim djelovanjem nakon izbora zavrijedila povjerenje građana te  je na tabeli CEDEM – ovog istraživanja pokazala najveću razinu popularnosti od njenog osnutka. Trend rasta, nakon odlične kampanje, koju su građani u Crnoj Gori prepoznali i podržali, što je i pokazao odličan rezultat na izborima dokaz je da Hrvatska građanska inicijativa evidentno jača što i pokazuje istraživanje CEDEM – a.Postotak rasta od 1. 4 posto je dokaz da  HGI prati put uspjeha, put koji su građani vidjeli kao put budućnosti i bezuvjetno mu dali potporu. Sve navedeno govori i dokazuje da se parlamentarni status učvrstio, a biračko tijelo proširilo.

Trend rasta pokazuje HGI kao stranku na koju se građani u Crnoj Gori mogu osloniti, vjerovati joj te prepoznati  Program HGI – ja, koji će se zalagati za prava  svih građana u Crnoj Gori.

Predstavnica HGI-ja Tanja Grabić sudionica Simpozija u Kini

08 Prosinac, 2016

Predstavnica Hrvatske građanske inicijative Tanja Grabić sudjelovala  je na Simpoziju mladih kadrova zemalja Centralne i Istočne Europe, koji je održan u NR Kini od 24.11. do 5.12.

Simpozij je organiziran u okviru programa suradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe, tzv. mehanizam „ 16+1“.  U okviru programa, Grabić je boravila u Pekingu, Šangaju i drugim velikim centrima, u kojima je posjetila ministarstva i odjele, koji su pokazatelji razvoja Kine, kako u ekonomskom, političkom tako i kulturnom aspektu.

Tijekom posjeta  predstavnica HGI – ja  je imala priliku da obiđe brojna postrojenja i poduzetništva , koja  doprinose  financijskoj stabilnosti zemlje.

„Pored Pekinga, obišli smo i druge veće centre i prisustvovali  Simpoziju za konstrukciju  „One Belt and One Road“ inicijative. Boravkom u Kini, zajedno sa  kolegama iz drugih političkih partija imala sam priliku da se upoznamo s funkcioniranjem kineskog društva u raznim oblastima, čiji su rezultati i dostignuća vidljivi i van granica zemlje“,  kazala je Grabić.

Na Simpoziju su pored predstavnika iz Crne Gore sudjelovali  i predstavnici Makedonije, Srbije, Albanije, kao i Rumunjske.

Reagiranje predsjednice OO HGI Kotor povodom obrušavanja kotorskih zidina

03 Prosinac, 2016

U Općinskom odboru  Hrvatske građanske inicijative zalažemo se za dugoročni  održivi razvoj turizma u  Kotoru, jer to je proces u kome se  prirodnim i kulturnim resursima upravlja tako da se osigurava njihova zaštita. Razvoj turizma u Kotoru mora imati i pretpostavke odgovornog turizma, a to podrazumjeva upravljanje resursima koji će se sačuvati za buduće generacije. 

Kotorske gradske zidine građene  i dograđivane kroz stoljeća za potrebe obrane Kotora ugrožene su zubom vremena i neadekvatnom brigom. Cijeli kompleks gradskih zidina je velike arhitektonske i  estetske vrijednosti, graditeljska baština prepoznatog značaja u svijetu. Stanje zidina zahtjeva aktivan i kontinuiran rad na trajnom čuvanju i obnovi neprocjenjive materijalne kulturne baštine. Obnova je zahtjevna i kompleksna i traži mnogo više od hitnih intervencija.

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi smatramo da je potrebno izraditi srednjoročni program obnove u razdoblju od pet godina kao i godišnji program.

Nakon ocjene stanja srednjoročnim programom  treba utvrditi pregled aktivnosti tijekom obnove, procjenu sredstava potrebnih za provođenje obnove i dati prikaz potrebnih intervencija uz suradnju s stručnjacima iz područja graditeljske baštine. Godišnje aktivnosti treba sprovoditi po odobrenim projektima uz utvrđena i obezbjeđena financijska  sredstva .

Prihode koji se ostvaruju prodajom ulaznica za obilazak gradskih zidina osim za tekuće izdatke treba koristiti za financiranje izrade studija, programa i tehničke dokumentacije za pripremne radove, nadzor nad radovima i praćenje rokova izvođenja radova. Održavanje zidina zahtjeva mnogo više od uklanjanja rastinja i održavanja čistoće. Tek nakon stručne obnove prihodi koji se ubiru od posjete zidinama će se znatno uvećati, a jedinstvenost i značaj gradskih zidina će se valorizovati u punoj mjeri.

 

Predsjednica Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative,

Ljiljana Velić