Veljača 2017

Sastanak: Vuksanović - Šmejkal

17 Veljača, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović održao je danas sastanak s Petrom Šmejkalom (Petr Šmejkal), otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Republike Češke u Crnoj Gori.

Šmejkal je izrazio punu i aktivnu potporu  Češke europskim  aspiracijama Crne Gore, te obavijestio o zainteresiranosti članova odbora  za europske poslove oba doma češkog Parlamenta da posjete Crnu Goru. Imajući u vidu iskustvo Češke u procesu pristupanja EU, zajednički je ocijenjeno da će posjet biti odlična prilika za razmjenu mišljenja i jačanje parlamentarne suradnje.

Ministrica Marija Vučinović razgovarala s veleposlanikom Palestine

17 Veljača, 2017

Ministrica  bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović primila je jučer  veleposlanika  Palestine Rabija Al Hantoulija. Tom prigodom , ministrica Vučinović je upoznala veleposlanika Alhantoulija s radom i aktivnostima koje sprovodi u okviru svojih nadležnosti.

Ministrica je naglasila da je položaj hrvatske i drugih nacionalnih manjina u Crnoj Gori na zadovoljavajućem nivou, ali da svakako ima prostora za njihovo dalje unapređenje. Izražavajući zahvalnost veleposlaniku  Palestine i palestinskom narodu, koji su među prvima priznali nezavisnost Crne Gore, prepoznajući je kao državu koja njeguje mir, suživot i tolerancij.  Vučinović je istakla da se nada takvom razvoju odnosa između Palestine i Izraela.

Prema riječima veleposlanika  Al Hantoulija, država Palestina je odlučila da otvori Veleposlanstvo  u Crnoj Gori zbog njenog vidnog napretka na planu unutrašnjih reformi, kao i u procesu EU i NATO integracija. Veleposlanik  Palestine je naglasio da je njegova misija da gradi mostove suradnje u svim oblastima, koje su od interesa za obje države.

Sastanak veleposlanika Grubišića i ministrice Vučinović

09 Veljača, 2017

Ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović primila je u zvaničnoj posjeti veleposlanika Republike Hrvatske NJ.E. Veselka Grubišića.

Tom prilikom razgovarano je o položaju Hrvata u Crnoj Gori, kao i odnosima između dvije države.

Ministrica Vučinović je istakla da predstavnici hrvatske manjine participiraju u najvišim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, što omogućava još bolju i kvalitetniju afirmaciju hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori. Istovremeno, kako je naglasila, zastupnici Hrvata kroz političko djelovanje predstavljaju značajan most suradnje između Hrvatske i Crne Gore.

Veleposlanik Nj. E. Veselko Grubišić je, tijekom posjete, kazao da Hrvatska podržava put Crne Gore u euroatlantske integracije, te da će, na tom putu, i dalje biti pouzdan i siguran partner kako bi Crna Gora u što skorije vrijeme postala punopravni član EU.

Sastanak veleposlanika Grubišića i Vuksanovića

08 Veljača, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović sastao se danas sa Nj.E. Veselkom Grubišićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Predmet razgovora bilo je osnaživanje parlamentarne suradnje Hrvatske i Crne Gore, u kontekstu pristupanja Crne Gore EU. Sugovornici su izrazili spremnost za intenziviranje komunikacije i zajedničke aktivnosti na nivou parlamentarnih odbora za europske integracije/poslove, u cilju bolje pripreme za izazove koji Crnu Goru očekuju na putu ka EU.

Dogovoreno uspostavljanje intenzivnije suradnje s Odborom za europske poslove Hrvatskog sabora.

Izvor: skupstina.me

Vuksanović i Vlahović primili u posjetu veleposlanika Republike Italije

08 Veljača, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članica Odbora Sanja Vlahović sastali su se jučer sa Nj.E. Vinćencom del Monakom, veleposlanikom Republike Italije u Crnoj Gori.

Predmet razgovora na sastanku bilo je dalje unaprijeđenje parlamentarne dimenzije suradnje između Italije i Crne Gore, koja je u 2016. godini bila obilježena posjetom talijanskih parlamentaraca Crnoj Gori. Sugovornici su se suglasili o važnosti razmjene mišljenja i iskustava između odbora koji se bave europskim poslovima, naročito u pogledu nadležnosti koje će Odbor za europske integracije preuzeti po pristupanju Crne Gore EU. U tom smislu, dogovoreno je uspostavljanje strukturnog dijaloga, koji bi rezultirao redovitom razmjenom informacija i koordiniranim aktivnostima u okviru parlamentarne suradnje na nivou EU.

Vuksanović i Nikolić u Brusselesu

01 Veljača, 2017

Drugi - završni dan Interparlamentarne konferencije otvorila je Iskra Mihaylova, predsjednica Odbora za regionalni razvoj, koja je nazočne upoznala s temama o kojima će se voditi diskusija.

Tonino Picula, član Odbora za regionalni razvoj EP, govorio je o povijesti regionalne politike EU i narednim koracima koje treba poduzeti u cilju postizanja što veće povezanosti.

Sudionici su imali priliku da se upoznaju sa Regionalnom politikom EU 2014 – 2020. i njenom vezom s IPA II. Povodom ove teme izlaganje je imao Franc Bogovič, član Odbora za regionalni razvoj.

U okviru treće sesije bilo je riječi o Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju, o čemu je govorio Ivan Jakovčić, član Odbora za regionalni razvoj EP.

Skupu su, pored članova Europskog parlamenta, nazočili i članovi parlamenata zemalja koje su u procesu proširenja.

Izaslanstvo Skupštine Crne Gore činili su poslanici Miloš Nikolić, član Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu i Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije.

Vuksanović je, po završetku konferencije, imao razgovor s Ivanam Jakovčićem s kojim je dogovorio konkretne buduće aktivnosti.