Ožujak 2017

Marić novi direktor Aerodroma Tivat

31 Ožujak, 2017

Novi direktor Aerodroma Tivat je Radovan Marić, saznaje agencija Mina-business. 

On je za direktora Aerodroma Tivat imenovan u četvrtak uveče na sjednici Odbora direktora preduzeća Aerodromi Crne Gore.

Marića je na rukovodeće mjesto predložio Središnji odbor Hrvatske građanske inicijative (HGI), kojoj je na bazi koalicionog sporazuma pripalo upravljanje najprometnijom vazdušnom lukom u zemlji.

Marića su za to mjesto preporučile stručne i profesionalne kompetencije.

On je bivši vojni pilot aviona i helikoptera, koji je Vazduhoplovnu vojnu akademiju završio u Zadru.

Tokom dugogodišnje pilotske karijere uspješno je obavljao komandne i dužnosti instruktora letjenja.

Marić posjeduje i dozvolu za profesionalnog civilnog pilota.

Vuksanović potpisao Protokol o suradnji dva parlamenta

27 Ožujak, 2017

Službeni posjet talijanskih senatora Crnoj Gori upriličen je povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za politike Europske unije Senata Republike Italije Vanino Kiti, potpisali su danas Protokol o suradnji dva odbora.

Protokol je potpisan u okviru službenog posjeta izaslanstva talijanskog Senata Crnoj Gori, što je bila prilika da se potvrdi snažna parlamentarna suradnja i podrška koju Italija pruža Crnoj Gori na putu ka članstvu u Europskoj uniji. Protokol, između ostalog, podrazumijeva razmjenu informacija i iskustava o dosjeima od zajedničkog interesa koji se tiču Europske unije, koordinaciju u svrsi zajedničkog djelovanja na sastancima COSAC-a i drugim europskim konferencijama, kao i organiziranje programa profesionalnog usavršavanja.

Nakon potpisivanja Protokola, predsjednici Kiti i Vuksanović su govorili na konferenciji u organizaciji Ministarstva europskih poslova, na temu „Šezdeset godina od Rimskih ugovora: dalji put Evrope“. Konferencija je upriličena povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su kreirane Europska ekonomska zajednica i Euroatom. Kiti je ukazao na značaj Rimske deklaracije, usvojene 25. ožujka, kojom su predstavnici država članica i europskih institucija potvrdili svoju privrženost izgradnji jače i ujedinjenije Europe, ali i iskazali preferenciju ka ideji „Evrope u više brzina“. Također, istakao je stav Italije da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu dio ujedinjene Europe.

Govoreći na temu budućnosti EU i politike proširenja, predsjednik Vuksanović je podsjetio da se upravo u vremenima krize rađaju velike ideje, te da je ovo ključni period za razvoj država Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU. Vuksanović je kazao da EU predstavlja veliku ideju, na čijem očuvanju treba jednako da rade i države članice i države kandidati, u cilju njegovanja principa slobode, demokracije i solidarnosti i osiguranja boljeg kvaliteta života svih građana.

Službeni posjet talijanskih senatora završen je susretom članova dva parlamentarna odbora, na kojem su talijanski senatori još jednom potvrdili podršku europskim aspiracijama Crne Gore, te izrazili zadovoljstvo zbog toga što je suradnja dva odbora institucionalizirana kroz potpisivanje Protokola o suradnji.

Talijansko izaslanstvo, pored senatora Kitija, činili su senator Stefano Kolina, senator Bartolomeo Amidei, Karlo Lo Kašo, zamjenik generalnog direktora za Europsku uniju Ministarstva za spoljne poslove i međunarodnu suradnju i veleposlanik Vinćenco del Monako.

Ispred Odbora za europske integracije, pored predsjednika Vuksanovića, događajima upriličenim povodom posjeta nazočili su članovi Sanja Vlahović, Marija Ćatović, Andrija Nikolić i Mihailo Anđušić.

Ministarka Vučinović primila ambasadorku Republike Francuske

22 Ožujak, 2017

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, primila je u zvaničnu posjetu ambasadorku Francuske Christine Toudic.

Tom prilikom sagovornice su dijelile stav da su odnosi između država dobri i da se može raditi i na poboljšanju istih, pri čemu se zahvalila ministarki  na učešću povodom Okuglog stola, koji se tradicionalno organizuje 8. Marta.

Ministarka je upoznala ambasadorku sa svojim aktivnostima koje sprovodi u ovom mandatu, kao i naglasila da je položaj manjina u Crnoj Gori na zadovoljavajućem nivou, u čemu se saglasila I amsadorka Francuske.

Ministarka Vučinović je istakla da je Francuska simbol demokratije, koji primjer treba da slijedi i Crna Gora, dodajući da manjinske partije u Crnoj Gori podržavaju put Crne Gore u Evropske integracije I NATO, uvjerena da će Crna Gora na predstojećem samitu u Briselu postati njen punopravni član.

Francuska ambasadorka je pozdravila put Crne Gore ka EU I NATO integracijama, naglašavajući da je Crna Gora kao zemlja kandidat prepoznata kao lider napretka u regionu.

Ambasadorka je istakla da francuski jezik kao II jezik u EU  u Crnoj Gori  treba njegovati i intenzivirati I  raditi na tome da se izučava, s obzirom na to da veliki broj turista iz Francuske posjećuje Crnu Goru.

Ministraka se saglasila sa stavom abmasadorke, ističući da će to pitanje intenzivirati kroz svoje aktivnosti.

Vuksanović nije u sukobu interesa kako tvrdi novinar Vijesti

21 Ožujak, 2017

Navodne povrede odredaba Zakona o sprječavanju korupcije, na koje se autor teksta „Opština dala Dom kulture NVO-u „(ND Vijesti od 20.3.2017. godine) poziva, u potpunosti su neosnovne, temelje  se na apsolutno pogrešnom tumačenju zakonskih normi  i očigledno namjernim pogrešnim prikazivanjem činjenica.

Poslanik u Skupštini Crne Gore i odbornik u Skupštini Općine  Tivat  Adrijan Vuksanović nije u sukobu interesa kao vršitelj spomenutih javnih funkcija i predsjednika NVO Dux Croatorum. Naime,  čl. 7., st.2. Zakona o sprječavanju korupcije  ističe da   sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utječe ili može utjecati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije, dok  st. 3 istog člana normira da   postojanje sukoba interesa utvrđuje i mjere za sprječavanje sukoba interesa poduzima Agencija.   Naime,  u cilju utvrđivanja eventualnog sukoba interesa, Vuksanović se obratio Agenciji za sprječavanje korupcije, koja je u svom mišljenju  od  13. 2. 2017. godine,  utvrdila da ne postoji sukob interesa između obavljanja javne funkcije ovog poslanika i odbornika i njegove funkcije kao predsjednika NVO Dux Croatorum.   Ova činjenica, sama za sebe, dovoljna je da pokaže da nikakva povreda zakona ne postoji, jer, da bi postojala povreda proceduralnih odredaba prilikom glasovanja, na koje se Luković poziva, nužno je postojanje sukoba privatnog  i javnog interesa, koji kako vidimo, Agencija koja je po zakonu nadležna za utvrđenje istog, nije utvrdila.

Luković se poziva na čl. 8  st. 1. Zakona o sprječavanju korupcije koji normira da funkcioner u organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju sudjeluje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice s  javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan je da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale sudionike  u raspravi i odlučivanju prije svog sudjelovanje  u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja.

S obzirom da sukoba privatnog i javnog interesa, po mišljenju Agencije koja je jedina nadležna za utvrđenje istog,  kako smo vidjeli, nema, jasno je da nema i obveze prijavljivanja nepostojećeg sukoba interesa.  Potpuno je neshvatljivo da se autor teksta zaustavio samo na prvom, a da nije pročitao sljedeći stav istog člana ovog Zakona koji ističe da se obveza davanja izjave iz stava 1. ovog člana, ne odnosi na poslanika i odbornika, kao ni na javnog funkcionera za koga važe pravila o izuzeću propisana posebnim zakonom ili drugim aktom.  Dakle, i sve kad bi sukob interesa postojao, Vuksanović kao poslanik ili odbornik (a u ovom slučaju odbornik), ne bi bio dužan da obavijesti ostale o spomenutom sukobu, tj.  da podnese odgovarajuću izjavu u tom smislu, jer vidimo da se  spomenuta obveza ne odnosi  na poslanika i odbornika, a pogotovo imajući u vidu navedeno mišljenje Komisije da nikakvog sukoba interesa u predmetnom slučaju nema.

Luković se dalje poziva na stav 6. člana 8. ovog Zakona,  koji normira da  nadležni organ vlasti dužan je da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1. do 4. ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju. Autor dakle, ‘’preskače’’ navođenje jasnih, preciznih i eksplicitnih normi ovog člana, koje nedvojbeno ukazuju da sukoba interesa u ovom slučaju nema, te da se obveza prijave sukoba interesa pri odlučivanju ne odnosi na poslanika i odbornika, da bi se pozvao na završni stav ovog člana koji se normira situaciju koja se ni na koji način, imajući prednje navedeno, ne odnosi na ovaj slučaj, tj.  koja se bavi situacijom kada od strane Agencije utvrđeni sukob javnog i privatnog interesa  postoji i kada postoji obaveza prijave istog prilikom odlučivanja, bliže navedeno u st. 1.ovog člana. Prema tome, sprječavanje izvršenja ove legale i legitimne odluke SO Tivat, u smislu ovog zakona, je u potpunosti neosnovano.

Ostale neistinite i nedobronamjerne tvrdnje autora ne želimo komentirati.

Media tim HGI

Vučinović - Auer: HGI dosljedno za EU I NATO / Opoziciji mjesto u parlamentu

08 Ožujak, 2017

Ministarka u Vladi Crne Gore I predsjednica HGI Marija Vučinović se na poziv šefa Delegacije Europske unije u Podgorici, gospodina Aiva Orava,sastala sa šefom odjeljenja za zapadni Balkan u Europskoj službi za vanjsko djelovanje, gospodinom Eduardom Auerom, u prostorijama Delegacije EU.

Šef odjeljenja za zapadni Balkan, gospodin Eduard Auer je naglasio da je povod za razgovor položaj manjina u Crnoj Gori, uz osvrt na posjetu visokog predstavnika EU za zapadni Balkan, gospodje Federike Mogerini.

Tom prilikom,sa predstavnicima manjinskih stranaka, bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, gdje su prisutni dijelili stav  da je opoziciji mjesto u Parlamentu.

Imajući u vidu položaj manjina u Crnoj Gori, gospodin Auer je istakao da je Crna Gora primjer koji treba da slijede I ostale zemlje u regionu.

Vučinović je istakla da se Hrvatska gradjanska inicijativa dosljedno zalaže za put Crne Gore ka EU I NATO integracijama,što je ujedno istaknuto I u samom programu te stranke, čime su se I prisutni predstavnici manjinskih stranaka usaglasili.