Travanj 2017

Vuksanović - U ključnim trenucima Hrvati za Crnu Goru

28 Travanj, 2017

Skupština Crne Gore danas je održala Sjednicu na Cetinju, gdje se glasovalo o ulasku Crne Gore u NATO. Premijer Duško Marković je pozvao poslanike da donesu povijesnu odluku za Crnu Goru. Nazočnima se obratio i poslanik Adrijan Vuksanović, koji je  istakao značaj današnjega dana tj. povijesne prekretnice za državu. Vuksanović je u izrazito jakom govoru naglasio značaj hrvatske manjine za Crnu Goru, kao potpore kada je Crna Gora bila u dramatičnom periodu dajući podršku za neovisnost države. Kao predstavnik Hrvata u Skupštini Crne Gore poslanik Vuksanović je istakao zalaganje Hrvata kao manjine za neovisnost, EU i NATO, te samim tim dokazujući lojalnost i poštovanje državi istodobno njegujući hrvatski identitet I nadajući se da će današnji dan kako za sve građane u Crnoj Gori, tako i za manjine značiti samo boljitak. Obraćanje poslanika Vuksanovića možete pogledati na priloženom videu.

Vuksanović govorio na predstavljanju knjige prof. dr. Gordane Đurović

27 Travanj, 2017

Jučer je ,u organizaciji Eu info centra, u Podgorici, održana javna debata pod nazivom “EU integracije Crne Gore i dalji koraci”. U okviru tribune predstavljena je i knjiga prof. dr. Gordane Đurović “Evropska unija i Crna Gora”. Na ovom događaju, koji je izazvao veliko zanimanje  studenata, govorili su Aivo Orav, šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, ministar europskih poslova, Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i sama autorica, prof. dr. Gordana Đurović.

Veleposlanik Orav između ostalog je rekao: „Zahvaljujući pravilima EU koja su primijenjena ovdje u Crnoj Gori, hrana je postala sigurnija, ali i igračke za djecu. Osnivanjem Agencije za borbu protiv korupcije, Crnogorci su dobili adresu za prijavu korupcije, dok bolja oprema za poljoprivrednike pomaže da se poveća poljoprivredna proizvodnja“.

Ministar Pejović izrazio je očekivanje da će Crna Gora ove godine otvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja i  ući u proces zatvaranja preostalih poglavlja. Posebno je istakao rad državnog tužitelja, kroz kojeg se ogledaju dobri rezultati naše EU integracije.

Domaćin, prof. dr. Gordana Đurović kazala je da su puno veće koristi od europskih integracija, nego troškovi. Izrazila je i zadovoljstvo velikom potporom javnosti za proces pridruživanja, koju politički subjekti moraju slijediti.

Adrijan Vuksanović pored vrijednosti koju čini Europska unija, naglasio je značaja zalaganja prof. Đurović, koja je na samom početku europske integracije dala nemjerljiv doprinos i ostala respektibilan autoritet u ovoj oblasti.

Nakon izlaganja sudionika, povela se dinamična rasprava u kojoj su studenti postavljali pitanja i davali komentare.

Susret Boža Petrova i Adrijana Vuksanovića

24 Travanj, 2017

Jučer je započela Konferencija predsjednika parlamenata EU zemalja u Bratislavi. Kao član izaslanstva Skupštine Crne Gore, na čelu s predsjednikom Ivanom Brajovićem su i Adrijan Vuksanović, predsjednik skupštinskog Odbora za europske integracije i Andrija Nikolić, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodnu suradnju i iseljenike. Prigodom ovog dvodnevnog događaja, koji je od izuzetne važnosti, izaslanstvo Crne Gore imat će brojne bilateralne susrete s visokim zvaničnicima, od predsjednika Europskog parlamenta i drugih značajnih državnika.
Vuksanović je jutros imao susret s predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Božom Petrovom, koji je izrazio nedvojbenu potporu i crnogorskom euroatlanskom putu i hrvatskoj organiziranoj zajednici, koja se politički homogenizira kroz Hrvatsku građansku inicijativu. Vuksanović je iskazao želju da Petrov uskoro posjeti Crnu Goru i Hrvate u njoj, što je ovaj s radošću prihvatio. Pored predsjednika Sabora, Vuksanović je razgovarao i s Domagojem Ivanom Miloševićem, predsjednikom saborskog Odbora za europske poslove. Konferencija završava danas, kasno poslijepodne.

Ministrica Vučinović boravila u radnom posjetu Općini Tivat

21 Travanj, 2017

Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, boravila je danas, 21.04.2017. godine u radnom posjetu Općini Tivat, gdje se sastala s predsjednicom općine, gospođom Snežanom Matijević, kao i s potpredsjednikom Ilijom Janovićem sa suradnicima.

Na početku razgovora, aktualizirana su tekuća pitanja u ovoj općini, s akcentom na problem lutajuće stoke, gdje je predsjednica iznijela stav da se ovo pitanje mora rješavati s višim stupnjem odgovornosti. 

Ministrica Vučinović je istakla da je kao članica Vlade, upoznata s pitanjem lutajuće stoke i da je to višegodišnji problem ove općine i da je isti i u prošlom mandatu iniciran kako kroz Parlament, tako i kroz institucije sistema.

I u komunikaciji s općinom Kotor, pitanje lutajuće stoke je prepoznat kao veliki problem, u vezi čega je ministrica obećala da će se i u ovom sazivu Vlade energičnije posvetiti rješavanju ovog višegodišnjeg problema u općinama Tivat i Kotor.

Također je aktualizirano pitanje trajnog rješenja problema tretiranja palmi od bolesti koja prouzrokuje surlaš, gdje je predložena regionalna suradnja primorskih općina na rješavanju ovog pitanja, na način što bi se predsjednici primorskih općina usuglasili oko nabavke posebnog vozila, kojim bi se trajno riješilo ovo pitanje.

Ministrica Vučinović je izjavila da će uz podršku Vlade pokušati naći rješenje problema palmi, gdje je istakla bojazan da bi u budućnosti primorske općine mogle ostati bez palmi, kao zaštitnog znaka ovog dijela Crne Gore.

U nastavku razgovora, sugovornici su otvorili i pitanja od lokalnog značaja, gdje je ministrica izjavila da je kao član Vlade spremna da pomogne i inicira svaki prijedlog koji se uputi od strane ove općine.

Vuksanović gost Jutarnjeg programa RTCG-a

21 Travanj, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović gostovat će 22.4.(subota), s početkom u 9.30 na Jutarnjem programu RTCG-a. S voditeljicom Marijom Razić razgovarat će o Crnoj Gori i Europskoj uniji, te dosadašnjim radu Odbora, kao i o tome što sve očekuje Crnu Goru tijekom pregovora za ulazak u EU.

Vuksanović - Hloben: Izrazili spremnost za jačanje suradnje između parlamenata Crne Gore i Slovačke

20 Travanj, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović održao je danas sastanak sa Nj.E. Romanom Hlobenom (Roman Hlobeň), ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Sastanak je organiziran povodom Konferencije predsjednika parlamenata Europske unije, koja će biti održana u Bratislavi 23. i 24. aprila, a na kojoj će u okviru crnogorske delegacije sudjelovati i predsjednik Vuksanović, gdje će imati i niz bilateralnih susreta sa slovačkim zvaničnicima.

Slovačko iskustvo u procesu pregovora s EU i implementacije europske pravne tekovine je ocijenjeno kao vrlo korisno za Crnu Goru i njen dalji integracioni put, pa je dogovoreno intenziviranje komunikacije radi razmjene iskustava i naučenih lekcija. U kontekstu predstojeće konferencije, kao i postojećih oblika suradnje između dvije zemlje, izražena je zajednička spremnost za jačanje komunikacije, kako na nivou parlamenata, tako i na nivou odbora zaduženih za europska pitanja.

Odbor za europske integracije u službenom posjetu Rožajama

19 Travanj, 2017

U cilju dalje promocije inkluzivnosti i transparentnosti procesa europskih integracija, članovi Odbora za europske integracije održali su tribinu s učenicima Gimnazije “30. septembar“ u Rožajama na temu „Pristupanje Crne Gore EU - potrebe mladih, njihova uloga u procesu reformi, te koristi koje im se pružaju kao budućim građanima EU“.

U ime Odbora, s učenicima  rožajske Gimnazije razgovarali su predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović i MihailoAnđušić, fokusirajući se na važnu ulogu mladih u procesu europskih integracija i dinamiku reformi u društvu. Poslanici su učenicima  predstavili europsku ideju, uz objašnjenje da EU predstavlja ključni garant ne samo mira i sigurnosti u Europi, već i vrijednosti stilova života, neophodnih za izgradnju zdravog i ekonomski stabilnog društva. Govoreći o mladima, kao glavnim korisnicima prednosti učlanjenja Crne Gore u EU, poslanici su predstavili programe koji promoviraju  mogućnosti učenja u zemljama Unije, kao i suradnju između obrazovnih ustanova i organizacija mladih. Osim toga, pričalo se  i o potpori,  koju EU pruža Crnoj Gori u procesu reformi, kao i o programima za suradnju država članica sa zemljama koje nisu dio EU.

Tijekom konstruktivne rasprave učenika s  poslanicima, posebno su se istakla pitanja spremnosti Crne Gore da funkcionira unutar EU, prava i obveza studenata u državama članicama EU, ali je bilo i konkretnih komentara u pogledu utjecaja Bregzita ne samo na politiku proširenja, već i funkcioniranje  cjelokupne Unije, te podizanja svijesti građana o procesu pristupanja u cilju sveopće uključenosti društva u usvajanje evropskih vrijednosti. Kroz debatu koji je organizirao  školski debatni klub, učenici su ukrstili stavove po pitanju učlanjenja Crne Gore u EU, tijekom koje su se mogli čuti korisni argumenti po pitanju budućnosti Crne Gore u EU.

Članovi Odbora za europske integracije su održali sastanak s predstavnicima Općine Rožaje, na kojem je razgovarano o iskustvima i izazovima s kojima se Općina  suočava u korištenju pretpristupnih, IPA fondova. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o mogućnostima produbljivanja suradnje na državnom i lokalnom nivou, kao i o potpori koju Odbor može pružiti lokalnim samoupravama u izazovnom procesu pristupanja Crne Gore EU.

U razgovoru o realiziranim i planiranim projektima, posebno onim financiranim kroz IPA programe, predstavljeni su ključni izazovi i potrebe Općine u korištenju mogućnosti koje nude pretpristupni fondovi - kontinuirano jačanje kapaciteta tima za izradu i realizaciju projekata, podizanje svijesti o pravilima EU za provođenje projekata, te pitanja održivosti projekata i njihovog sufinanciranja. Istaknuta je dobra suradnja Općine  s aktivnim lokalnim nevladinim organizacijama.

U ime Općine Rožaje, s poslanicima su razgovarali MirsadAzemović, potpredsjednik Opštine, FikretKuč i RašidMujević, predstavnici Sekretarijata za ekonomski razvoj i poduzetništvo, i Mirza Luhoder, savjetnik u Službi Općine.

Vučinović čestitala predstojeći praznik

14 Travanj, 2017

Predsjednica HGI i ministarka u Vladi Crne Core Marija Vučinović  je čestitala svim vjernicima, koji slave, veliki hrišćanski praznik Uskrs.

"Svim hrišćanima želim da Veliki petak provedu u miru,a predstojeći Uskrs u sreći i zdravlju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ove godine cijeli hrišćanski svijet obilježava na isti dan najveći praznik, što dodatno treba sve da nas uvjeri da samo kroz zajedništvo i suživot možemo graditi bolje i humanije društvo. S toga, svim građanima koji slave praznik čestitam uz želju da u miru i zdravlju proslave predstojeće dane", poručila je Vučinivić.  

Održano šesto zasjedanje Ženskog parlamenta

08 Travanj, 2017

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore jučer je održao šesto po redu zasjedanje Ženskog parlamenta. Tijekom zasjedanja nazočnima su se obratili: potpredsjednik Skupštine Crne Gore GenciNimanbegu, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković i savjetnica predsjednika Crne Gore Sonja TomovićŠundić.

U radu Sjednice  sudjelovale su predstavnice parlamentarnih i vladinih mehanizama za pitanja rodne ravnopravnosti iz regije: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Hrvatske Višnja Ljubičić, savjetnica potpredsjednice Vlade Republike Srbije doc.dr.  Branka Drašković; predsjednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije MehoOmerović; članica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije Skupštine Republike Kosova MexhideMjaku –Topali; izvršna direktorica Ljubljanskog ureda CEE Mreže za rodnu jednakost Sonja Lokar; predstavnica CARE InternationalBalkans Jadranka Milićević; ministrica  bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; stalna koordinatorica  sistema UN i stalna predstavnica UNDP-a FionaMcCluney; članica Odbora za rodnu ravnopravnost Maja Bakrač;  predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević;  članice ženskih asocijacija parlamentarnih partija, kao i predstavnice romskih nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.Sjednici Ženskog parlamenta  prisustvovali su također  i zamjenica predsjednice Vrhovnog suda, članovi/ice Vlade Crne Gore,  i predstavnici diplomatskog kora.

Na Sjednici se isticala uloga žene u svakodnevnom životu i njezina potreba i pravo da bude vidljiva i ostvari svoja prava u potpunosti uključivanjem u politički i javni život. Premda je jučerašnja Sjednica posvećena i Svjetskom danu Roma više puta je naglašena potreba političkog  uključivanja  mladih pripadnica te nacionalne manjine,  kako bi se osnažile za bavljenje politikom i ostvarivanjem prava koje zaslužuju.  Jučerašnja Sjednica je bila prilika da se razmijene iskustva, potrebe i želje današnje suvremene žene.

Na Sjednici se nazočnima obratila i ministrica Vučinović: „Ako uzmemo primjere visokorazvijenih zemalja, oni jasno pokazuju da se upravo pozitivnom politikom prema ženama postiže dugoročni privredni razvoj, kao i pozitivna stopa prirodnog priraštaja.U društvu, kao što je naše, u kojem još vlada uvjerenje da žena na prvom mjestu treba ispuniti obveze prema djeci i obitelji, moram dodati da se briga o istoj  djeci i obitelji postiže ,također i radnim angažmanom, koji im osigurava budućnost. Također, žene, bez obzira na svoja nacionalna, vjerska i politička uvjerenja mora da pokažu visok stepen zajedništva kako bi unaprijedile svoj položaj u društvu. Primjeri nekih zemalja, u kojima su žene na odgovornim državnim pozicijama pokazuju da je stopa zaposlenosti žena veća, gdje njihovi talenti i potencijali na pravi način dolaze do izražaja. Bez podjednakog sudjelovanja  žena i muškaraca u procesima odlučivanja, ne može se govoriti o demokraciji u jednom društvu.Žene, ma kojoj organizaciji pripadale i kojeg su političkog opredjeljenja, treba da djeluju udruženim snagama i da sprovode zajednički one politike, koje se upravo tiču njihovih prava. Politička stranka HGI je dobar primjer rodne ravnopravnosti, jer su žene u vrhu odlučivanja ove partije. U našoj političkoj stranci žena je predsjednica i istovremeno ministrica u Vladi. U  prethodna dva mandata imali smo i poslanicu u ovom Parlamentu.  Također  naš Središnji odbor – glavni odbor, naše političke stranke čine  43 posto  žena.  I na čelu  Općinskog Odbora Kotora nalazi se žena. S obzirom  da je današnje zasjedanje Ženskog parlamenta posvećeno i Međunarodnom danu Roma, ovom prilikom želim da se osvrnem i na status Roma u našem društvu. Crnogorsko društvo je prepoznato kao društvo koje cijeni prava svih manjina. Crna Gora je zakonom o manjinskim pravima i slobodama, dodatno razradila čitav set individualnih, ali i kolektivnih prava svih pripadnika manjina - pa i romske manjine. U tom kontekstu, zakon predviđa razne mjere afirmativne akcije u svim sferama društvenog života.Isti zakon predviđa formiranje posebnih političkih I društvenih tijela - manjinskih savjeta, kroz koje prepoznajemo i romski savjet. U tom kontekstu postoje svi normativno-pravni preduvjeti za punu zaštitu i znatno poboljšanje ukupnog položaja romske populacije u Crnoj Gori. Međutim, svi zajedno moramo konstantno raditi na unapređenju i afirmaciji romske zajednice, kako bi se ravnopravno integrirali u svim sferama društva, ali i oni sami moraju dati svoj doprinos ovim integracijama. To smo u obvezi i kao građansko društvo i kao država koja cijeni vrijednosti EU“.

Nakon Sjednice, sudionice Ženskog parlamenta su imale priliku da nastave druženje razgovarajući i razmjenjujući mišljenja i ideje.

Ministrica Vučinović primila predstavnike Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora

06 Travanj, 2017

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović je primila u službeni posjet u  Vili Gorica, člana Odbora za europske poslove gospodina Joška Klisovića.

Prijamu su nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gospodin Veselko Grubišić, kao i savjetnik u veleposlanstvu,  gospodin Jerko Ljubičić.

Na početku razgovora, konstatirana je dobra suradnja između dvije države, pri čemu je naglašeno da Hrvatska kao primjer dobre prakse daje pun doprinos Crne Gore  njenom putu ka EU i NATO integracijama.

Gospodin Klisović je naglasio da su Hrvati kao manjina prepoznati kao lojalni građani države Crne Gore sa svojim legitimnim zahtjevima i prepoznatljivim djelovanjem, i da predstavljaju značajan vid saradnje između Hrvatske i Crne Gore, kao i da Hrvatska pruža punu potporu i afirmaciju hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, dodajući da jasno i deklarirano podržavaju put Crne Gore ka EU integracijama.

Dodao je da se ulaskom Crne Gore u EU ne zaustavlja misija Hrvatske, već da je cilj i da susjedne zemlje postanu dio Evropske Unije, čime bi se stvorili povoljniji uvjeti za protok roba i usluga, kao i  turistički  bez-vizni režim, što bi donijelo ekonomske  benefite kako Hrvatskoj, tako i državama u regiji.

Ministrica je istakla da se kao član Vlade u Crnoj Gori  aktivno zalaže za bolji položaj Hrvata u Crnoj Gori, intenzivno radeći na poboljšanju odnosa istih, koji će se dodatno poboljšati ulaskom Crne Gore u NATO savez, koji je već prepoznao Crnu Goru, kao svoju buduću punopravnu članicu.

Stranice