Svibanj 2017

Vuksanović održao sastanak s predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer

28 Svibanj, 2017

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović sastao se proteklog tjedna s prof. dr. Elen Bos, neovisnom eksperticom  koja boravi u Crnoj Gori u cilju evaluacije rada kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Crnoj Gori. Na sastanku su sudjelovali  i direktor Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes i koordinatorica  Kancelarije u Crnoj Gori SanijaŠljivančanin.

Na sastanku je bilo riječi o projektima koje je Skupština Crne Gore sprovodila u suradnji sa Fondacijom u prethodnom periodu, pa je predsjednik Vuksanović istakao da je KAS svojim aktivnostima dao značajan doprinos procesu demokratizacije i provođenju političkih i društvenih reformi u Crnoj Gori. Također, predmet razgovora bile su društveno-političke oblasti koje će biti u fokusu djelovanja Fondacije u Crnoj Gori u narednom periodu.

Ministrica Vučinović svečano otvorila znanstveni skup Medijskih dijaloga

27 Svibanj, 2017

Deseti crnogorski Medijski dijalozi, tj. znanstveni skup,  čija je ovogodišnja tema „Postmoderni mediji -monolog ili dijalog?“ svečano su danas otvoreni u hotelu Regent u Tivtu. Na početku nazočnima se obratio Mimo Drašković, predsjednik Organizacijskog odbora te izrazio zadovoljstvo  održavanjem skupa u Tivtu,  osvrnuvši se na značaj medija, kao i na to što ovakvi znanstveni skupovi znače za medijsku kulturu današnjeg društva.

 Nakon gospodina Draškovića nazočnima se obratila predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević :„Kada je prije nekoliko mjeseci u Opštini  Tivat pristigla inicijativa održavanja medijskih dijaloga u Tivtu, objeručke smo je prihvatili  - poštujući tradiciju ovog naučnog skupa, ozbiljnost i entuzijazam organizatora, renome svih dosadašnjih i ovogodišnjih učesnika. Uslijedilo je potpisivanje  Memoranduma o saradnji i uz koordinaciju organizatora sa Sekretarijatom  za kulturu i društvene djelatnosti danas smo ponosni domaćin jednog renomiranog naučnog skupa. Opština Tivat pokazala  je spremnost podržati ovakve i slične događaje od značaja za naučnu misao, od značaja za kulturne sadržaje grada, od značaja za promociju istog. Zahvaljujući „ Medijskim dijalozima“  Tivat ima čast ugostiti stručnjake iz oblasti medija“.

Znanstveni skup je svečano otvorila ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, koja je u svom obraćanju istakla : „Poštovani sudionici  skupa, cijenjenu gosti, sloboda izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i  osnova građanskog demokratskog društva s razlogom je značajna tema za sve društvene subjekte. Podjednako Vladinog I nevladinog sektora, medijske zajednice i  akademske javnosti. U tom duhu, kreiranjem politika za neometan rad  medija, prirodno Je planiranje ambijenta održivih demokracija, kojima,  shodno euroatlantskim integracijama, teži i  Crna Gora.  Crna Gora kao multikulturalno društvo, afirmira međuvjersku  toleranciju, harmoniju kultura i običaja, koji u spoju različitosti vidljivog medijskoj ravni, artikuliraju  europske vrijednosti u  čijem centru je građanin i njegova  ljudska prava.  Na svom putu ka EU, Vlada Crne Gore kontinuirano harmonizira  domaće medijsko zakonodavstvo s europskim pravnim okvirom. Vlada Crne Gore je u  posljednjih par godina dva puta  otkupila dugove komercijalnih elektronskih emitera koji su imali prema prenosiocima radio-difuznih sistema. Isto tako u jednom navratu otkupljen je dug tiskanim medijima, bez diskriminacije svima, koji su isti imali prema distributivnim kućama. Kredibilne javnosti nema bez kredibilnih medija, koji pokreću  profesionalan dijalog po svim pitanjima. Samo će kredibilni mediji na bazi argumenata, istinitih informacija, poštovanja privatnosti i  educiranja  javnosti na debatnu kulturu, privući pažnju gledalaca i  čitalaca, odnosno sveukupne javnosti.  Zato j e vaša tema „Monolog ili dijalog“, civilizacijska, demokratska, fenomenološka, medijska i  nadasve izazovna. Moć medija na snaženju i  promociji dijaloga je  ogromna. Ukoliko su profesionalni ta moć će se odraziti na progres svih  sfera društva, a ukoliko je ta moć bez odgovornosti onda je to monolog i  samodovoljnost zbog parcijalnih interesa, koji po društvo ostavljaju  dugotrajne negativne posljedice. Kao četvrta grana vlasti mediji su  kontrolori svake vlasti samo onda kada su profesionalni, etički kodirani i  dijaloški usmjereni argumentima.  Zbog toga u ime Vlade Crne Gore i  u svoje osobno ime s ponosom danas  govorim i  o Medijskim dijalozima, znanstvenim  projektom, koji je sa svojih 28  tiskanih brojeva časopisa, 10 tematskih međunarodnih znanstvenih skupova , utemeljenom nagradom DIALOGOS, državu Crnu Goru na otvoren, znanstven i posve dijaloški način predstavio međunarodnoj znanstvenoj javnosti

Panelisti centralnog skupa bit će prof. dr.  Ratko Božović, prof. dr.  Čedomir Čupić, prof. dr.  Nada Zgrabljić Rotar i prof. dr.  Vedada Baraković.  Tijekom skupa, koji je počeo u petak i završava 28.5.,  svi prisutni će biti u prilici  čuti  brojne znanstvene  stručnjake iz ove oblasti, koji  će svojim temama približiti današnje medije, njihov utjecaj, kao i ono što zaista trebaju predstavljati .

U organizaciji časopisa „Medijski dijalozi” do sada je održano devet tematskih međunarodnih znanstvenih. Svih devet znanstvenih skupova su okupili značajan broj domaćih i inozemnih  izlagača, a radovi su objavljeni u prvom, trećem, šestom, devetom, dvanaestom, šesnaestom, devetnaestom, dvadeset i prvom i dvadeset i četvrtom broju časopisa „Medijski dijalozi“.

Vuksanović na panelu ‘’Put Crne Gore ka Evropskoj Uniji ’’

26 Svibanj, 2017

Forum žena i Forum mladih Bošnjačke stranke odbora Glavnog grada-Podgorice i Općine Tuzi organizirali su 24. 5.  panel – ‘’Put Crne Gore ka Evropskoj Uniji’’.

Gost predavač je bio gospodin Adrijan Vuksanović, poslanik u Skupštini Crne Gore,  koji je također predsjednik Odbora za Europske integracije.

Panel je otvorila AmelaBabačić, predsjednica Foruma žena Općine Tuzi, koja je predočila teme o kojima će biti govora na ovom panelu i to: kako je i kada Crna Gora započela proces pristupanja u EU, gdje se trenutno nalazi na tom putu, što nas još očekuje, koliko smo do sada postigli i prilagodili crnogorski standard i što nas čeka nakon službenog  pristupanja u ovoj značajnoj Uniji.

Nakon uvodnog izlaganja, u kom je podsjetio na koristi koje Crnoj Gori donosi integracija u EU, ali i sami proces pristupanja,  gospodin Vuksanović je razgovarao sa sudionicima  o uspjesima ostvarenim u dosadašnjem periodu, o dostignutim   reformama, doprinosu manjinskih naroda u tom procesu, koristi koje manjinski narodi mogu očekivati nakon pristupanja Crne Gore  EU,  ali i danas dominantnom diskursu o “krizama” i “prijetnjama” unutar same EU.

Prisutni su iskazali zanimanje  za ovu temu, što je potvrdio veliki broj pitanja koja su postavili gostu predavaču. Samim tim je postignut cilj ovog panela, da se pokaže da integracija u EU nije nešto o čemu samo govore političari i birokrate, već da i sami građani imaju mogućnost da daju svoj sud.

Prisustvo oko 30 članica i članova Foruma među kojima najviše mladih je dodatni motiv organizatorima  da na slične načine, upravo mladima stvore neformalan i inovativan prostor za diskusije s donositeljima  odluka, stručnjacima i predstavnicima diplomatskog kora radi boljeg informiranja i razumijevanja složenog procesa pristupanja Crne Gore EU.

Gostovanje Adrijana Vuksanovića na Televiziji Crne Gore

25 Svibanj, 2017

Proteklog utorka, 23. svibnja, u emisiji „EU integracije“ gostovao je Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skuštini Crne Gore i predsjednik Odbora za europske integracije. Njegovi sugovornici, iz redova opozicionih stranka, bili su Ivan Vujović, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije i Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore. Vuksanović je s kolegama iz opozicije raspravljao o bojkotu Parlamenta, političkim prilikama, procesu integracija, itd. Ako niste bili u prilici pogledati emisiju uživo, ovdje možete pogledati  cjelokupni videozapis u kojem možete vidjeti kako je protekla rasprava, koja je trajala više od sat vremena.

Vuksanović sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije

23 Svibanj, 2017

Proteklog vikenda, od 19. do 21. svibnja, Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i predsjednik Nadzornog odbora Crnogorske paneuropske unije, boravio je na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije, koja se organizirala u Bihaću. Tema konferencije bila je „Bosna i Hercegovina korak do statusa zemlje kandidata – možemo li ubrzati proces?“. Pored Vuksanovića, delegaciju iz Crne Gore činili su Vladan Lalović, generalni sekretar CPEU – a, Đorđe Raičević, potpredsjednik CPEU – a i Đorđe Brajović, koordinator za održivi razvoj i turizam u CPEU – u i potpredsjednik Crnogorske.
Ova X. po redu međunarodna konferencija pod okriljem bosanskohercegovačke Paneuropske unije, okupila je preko 130 sudionika, među kojima su bili predsjednik Alain Terrenoir, ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Pavo Barišić, zastupnici u Europskom parlamentu Julie Ward i Tonino Picula, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik austrijskog paneuropskog pokreta Karl von Habsburg, predsjednica Robert Schuman instituta Doris Pack i brojni drugi značajni gosti, kao što su Goran Milić, publicista i novinar, Amna Popovac, poduzetnica, Srđan Puhalo, psiholog i politički analitičar. Pored visokih uzvanica koje su nazočile ovom važnom skupu vrijedi istaći i sudioništvo msgr. Franja Komarice, biskupa banjalučkog, Suada Mahmutovića, bihaćkog imama i Dalibora Nenića paroha iz Bihaća. Vjerski predstavnici održali su kratak nagovor i molitvu za budućnost zajedničke im domovine, Bosne i Hercegovine. Na koncu prvog radnog dana, Vuksanović je imao razgovor s preuzvišenim Franjom Komaricom. Biskup se interesirao za prilike u Crnoj Gori i hrvatsku zajednicu u njoj. Prigodom susreta darovao je Vuksanoviću svoje knjige.
Tijekom panelske diskusije izuzetno zapaženo izlaganje je imao Vladan Lalović, koji se analitički osvrnuo na trenutno stanje u Europi i značaju koji ima ideja ujedinjene Europe za Zapadni Balkan, naglasivši vrijednost i neophodnost politike proširenja. Njegove opservacije naišle su na veliki pljesak slušatelja.
Đorđije Brajović je istakao zadovoljstvo što je dio ovako značajnog događaja u Bosni i Hercegovini, gdje „se osjeća kao kući“, kako je rekao. Posebno je podvukao zalaganje Crnogorske paneuropske unije na prosperitetu društvene stvarnosti. 
Adrijan Vuksanović je govorio o europskim integracijama iz perspektive Crne Gore i pozitivne ocjene brojnih zvaničnika EU. Naglasio je i konstruktivni doprinos hrvatske manjine u tom procesu, koja je čvrsta veza Crne Gore i Republike Hrvatske, tj. Europske unije.
Na kraju radnog dijela Konferencije, Adrijan Vuksanović je u društvu Pava Barišića i Doris Pack posjetio Katolički školski centar Ivan Pavao II., gdje im je domaćin bio ravnatelj don Slavo Grgić. Vuksanović je tijekom konferencije imao razgovor s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem. On je izrazio zahvalnost  ministru, kao i premijeru Plenkoviću na potpori HGI – ju, koju su iskazali pred prošlogodišnje listopadske izbore u Crnoj Gori.
Ovogodišnja Međunarodna konferencija završena je nedjeljnom sv. Misom u bihaćkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, na kojoj su nazočili pripadnici raznih konfesija i uvjerenja, ujedinjeni europskim idejama.

Ministrica Vučinović sudjelovala na konferenciji u organizaciji NVO - Udruženje poduzetnica Crne Gore

19 Svibanj, 2017

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je danas, 19.05. 2017. godine sudjelovala na petoj Internacionalnoj konferenciji – „Moć žene“ u organizaciji NVO „Udruženje preduzetnica“ Crne Gore, koja se održala povodom Svjetskog dana ženskog poduzetništva.

Na konferenciji je aktualizirano pitanje trenutne pozicije ženskog poduzetništva u Crnoj Gori, kao i prepreke s kojima se susreću žene u biznisu.

U okviru panela „Stanje ženskog poduzetništva u Crnoj Gori i regionu s aspekta liderica, političarki i žena iz javnog sektora“, ministarka Vučinović je istakla da nakon 15 godina bavljenja politikom konstatira da žene svojom upornošću mogu stići do velikih rezultata i da je timsko djelovanje od ključnog značaja.

Kao panelista, ministarka je istakla da ono što čini ženu uspješnom su: hrabrost, upornost i vjerovanje u uspjeh zacrtanog plana, kao i da samo slijed rada garantira uspjeh.

„Kao predsjednica male političke partije mogu reći da na našoj listi postoji 30 % žena i smatram da  žene svojim senzibilitetom za bavljenjem politikom su danas mnogo vidljivije nego što su bile  prije 20 godina, što je  posebno primjetno u Parlamentu“, dodala je Vučinović.

Ministarka je posebno istakla da je kao članica Vlade otvorena za svaki vid pomoći poduzetnicama, iz bilo kog resora Vlade, kako bi pomogla ženama da stignu do rezultata u poslovnom svijetu, što bi donijelo benefite cjelokupnom društvu.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine boravili u radnom posjetu Zadru

19 Svibanj, 2017

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković boravili su u radnom posjetu gradu Zadru.
Prigodom boravka posjetili su Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, gdje su se susreli s upraviteljom Zavoda za povijesne znanosti, dr. sc. Tadom Oršolićem, s kojim su razgovarali o položaju Hrvata u Crnoj Gori, njihovoj zastupljenosti u politici, kao i o aktivnostima organiziranih hrvatskih udruga, te je uspostavljen dogovor o suradnji između Akademije i hrvatske zajednice u Crnoj Gori oko budućih kulturnih i znanstvenih projekata vezanih za povijest Boke kotorske. U okviru posjeta obišli su i Pomorsku zbirku, koja se nalazi u sklopu Zavoda.
Nakon toga, posjetili su Državni arhiv u Zadru, gdje ih je primio ravnatelj Arhiva dr. sc. Ante Gverić. Ravnatelj Gverić im je predstavio povijest i djelatnost Arhiva, a imali su priliku pogledati arhivsku građu koja je neposredno vezana za Boku kotorsku. Ovaj jako ugodan i koristan posjet je još jedan dokaz koliko je grad Zadar bio povezan s Bokom kotorskom i Bokeljima, i koliko su međusobno imali utjecaja jedni na druge u vremenu kada je Zadar bio glavni grad Kraljevine Dalmacije za vrijeme Hasburške monarhije.
Također su posjetili i Sveučilište u Zadru, gdje su ih primili prorektorica za studije i studente Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić. Predstavnici hrvatske zajednice su ih upoznali s aktivnostima i problemima zajednice, a bilo je riječi i o mogućnosti unaprijeđenja kulturne i znanstvene suradnje sa Sveučilištem, u pogledu važnosti studiranja Hrvata iz Boke na zadarskom Sveučilištu. Svi sudionici sastanka složili su se da  je suradnja na međunarodnim znanstvenim i istraživačkim projektima, financiranim i od strane Europske unije, način na koji se zajednički i konkretno može doprinijeti adekvatnoj valorizaciji utjecaja Hrvata na kulturnu baštinu Boke kotorske i cjelokupnog područja Crne Gore. 
U sklopu boravka u Zadru, ministrica Vučinović i gospodin Deković nazočili su promociji knjige "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke kotorske", autorice prof. dr. Vande Babić, gdje su nakon toga imali priliku porazgovarati i družiti se s utjecajnim književnicima i znanstvenicima iz Zadra.

Sastanak Kolinde Grabar Kitarović s Dekovićem i Vuksanovićem

14 Svibanj, 2017

Jučer su se u Budvi sastali predstavnici organizirane hrvatske zajednice u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative u crnogorskoj Skupštini, s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Deković je tijekom razgovora upoznao Predsjednicu s brojnim aktivnostima Vijeća u prethodnom četverogodišnjem mandatu, koji su ovu krovnu instituciju Hrvata u Crnoj Gori učinili prepoznatljivu na kulturnom i uopće društvenom polju. On je istakao značaj budućih projekata za hrvatski puk, pri čemu je iskazao uvjerenje da će Hrvatsko nacionalno vijeće i u narednom razdoblju biti sudionik vrijednih manifestacija na korist, ne samo pripadnika hrvatskog naroda, već svih koji cijene kulturu i sve što ona predstavlja.

Vuksanović je zahvalio Predsjednici što opet nije propustila prigodu, kad je u Crnoj Gori, da se i pored zahtjevne agende, susretne s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. U kratkom nagovoru Vuksanović je  obrazložio trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori iz kuta jedine stranke Hrvata, Hrvatske građanske inicijative, kao i doprinos koji su dali i daju Hrvati na prosperitetu crnogorskog društva.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istakla je zadovoljstvo djelovanjem i zalaganjem hrvatskih političkih predstavnika, kako na promociji države u kojoj žive, Crne Gore, tako i na očuvanju identiteta i samosvjesnosti.

Na koncu razgovora predstavnici Hrvata u Crnoj Gori poklonili su Kolindi Grabar Kitarović životopis bl. Gracije iz Mula, kao i ikonicu s Blaženikovom relikvijom. 

Vuksanović u posjet Tivtu

10 Svibanj, 2017

U posjetu SMŠ „Mladost“ i Općini Tivat, poslanici razgovarali o procesu pristupanja i kapacitetima za korištenje pretpristupnih fondova EU

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Odbora Daliborka Pejović i Mihailo Anđušić boravili su danas u Općini Tivat, gdje su posjetili SMŠ „Mladost“ i održali sastanak s predsjednicom Općine Snežanom Matijević.

U SMŠ „Mladost“ Tivat je organizirana tribina s učenicima koji pohađaju predmet Europske integracije, na temu vrijednosti EU i značaja procesa pristupanja Crne Gore Uniji. Obraćajući se učenicima, predsjednik Vuksanović je istakao da je suština članstva Crne Gore u EU u njenim temeljnim vrijednostima, a među njima su najveće vrijednosti mir, tolerancija i suradnja. Poslanik Anđušić je dodao da će nakon učlanjenja u EU Crnoj Gori biti dostupni mnogo veći fondovi za sprovođenje projekata i unapređenje uvjeta života, dok je poslanica Pejović ocijenila da je ključni kapital mladih njihovo znanje, koje će ih preporučiti na tržištu rada i omogućiti im da koriste sve prednosti koje im Europska unija nudi.

Tijekom tribine, učenici su iskazali  interesiranje za utjecaj izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na budućnost EU, sigurnost EU uslijed učestalih terorističkih prijetnji, utjecaj članstva u Uniji na turističku privredu Crne Gore, kao i za to kakve će prednosti i olakšice osjetiti mladi u njihovom daljem obrazovanju, kao i stručnom usavršavanju kada Crna Gora postane članica EU. Poseban pečat tribini dala je debata u organizaciji učenika, koji su razmijenili zanimljive i zrele stavove i mišljenja na temu prednosti i nedostataka članstva u Uniji kad je u pitanju oblast obrazovanja.

Nakon tribine, delegacija Odbora razgovarala je s predsjednicom Općine Tivat Snežanom Matijević i njezinim suradnicima, na temu uspješnosti Općine u korištenju pretpristupnih fondova. Poslanicima su predstavljeni različiti projekti koji su dosad sprovedeni, kao što je projekat prekogranične suradnje s Hrvatskom „SUD-SIT“, pomoću kojeg je u Tivtu instalirana stanica za iznajmljivanje električnih bicikala. Predstavnici Općine su istakli da su za uspješno sprovođenje projekata na lokalnom nivou potrebni uredna urbanističko-planska dokumentacija, institucionalizirani timovi za pisanje i sprovođenje projekata, financijska stabilnost i suradnja s nevladinim sektorom. Poslanici i predstavnici Općine suglasili su se o važnosti dalje komunikacije, u cilju kreiranja državnog fonda za pomoć općinama u predfinanciranju projekata.

Vuksanović s delegacijom njemačke pokrajine Saksonija Anhalt

09 Svibanj, 2017

U organizaciji njemačke fondacije Konrad Adenauer, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović održali su sastanak sa petočlanom delegacijom poslanika njemačke pokrajine Saksonija Anhalt.

Fondacija Konrad Adenauer je intenzivirala svoje aktivnosti koje se odnose na organizaciju radnih posjeta njemačkih političara sa saveznog i pokrajinskog nivoa Crnoj Gori kako bi na taj način doprinijeli promociji Crne Gore na njenom evroatlantskom putu i kreirali prilike za uspostavljanje tješnje i intenzivnije saradnje dvije države.

Članovi ove delegacije bili su poslanici Hrišćansko-demokratske unije pokrajine Saksonija Anhalt i članovi Radne grupe za savezne i evropske poslove i medije: Markus Kurce, Ralf Gaisthard, Daniel Šturm, Detlef Girt i Zigrfid Borgvart.

U neposrednom dijalogu sagovornici su razmijenili informacije o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, procesu pristupanja Crne Gore EU i NATO i bezbjedonosnim izazovima na tom putu, te razmotrili mogućnosti intenzivnije saradnje Crne Gore i pokrajine Saksonija Anhalt.

Ovom prilikom, predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić izrazio je zahvalnost fondaciji Konrad Adenauer povodom posjete njemačkih poslanika Skupštini Crne Gore i istakao da ona predstavlja pravi izraz prijateljstva dvije zemlje. Upoznao je članove delegacije sa nadležnostima Odbora na čijem je čelu i sprovođenjem Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti odbrane. Ističući da se Crna Gora nalazi pred vratima NATO-a, podsjetio je da je država transformacijom bezbjednosnog sektora u kratkom vremenskom roku pokazala da može ispratiti NATO standarde i ukazao da članstvo u NATO i EU predstavlja prije svega pitanje demokratskog razvoja zemlje. U tom smislu, istakao je veliku zahvalnost ne samona deklarativnoj i verbalnoj, već i značajnoj finansijskoj pomoći koju je SR Njemačka pružila Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović izjavio je da Crna Gora ima stabilnu pregovaračku dinamiku, gdje je od 33 otvoreno 26 poglavlja i da se ispunjavaju svi postavljeni kriterijumi u tom smislu, ističući pritom da se ulaskom u EU i NATO Crna Gora svrstava u zapadni civilizacijski krug kojem identitetski i pripada.

Zajednički je ocijenjeno da će buduća finansijska podrška SR Njemačke biti od izuzetnog značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore.