Lipanj 2017

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović primila veleposlanicu Velike Britanije i Sjeverne Irske nj.e. Alison Kemp

21 Lipanj, 2017

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović primila je danas u službeni posjet novoimenovanu veleposlanice Velike Britanije i Sjeverne Irske nj.e. Alison Kemp.

Na samom početku razgovora, ministrica je čestitala veleposlanici imenovanje i  poželjela uspješan mandat.

Tijekom sastanka, ministrica je upoznala veleposlanicu sa svojim nadležnostima i obvezama unutar svojih ovlašćenja, pri čemu je izrazila zadovoljstvo ispunjenjem jednog od strateških ciljeva Crne Gore – ulazak u NATO savez.

Veleposlanica je istakla da je upoznata s radom kako vladajuće koalicije, tako i opozicionih partija, istakavši da je svim poslanicima mjesto u Parlamentu, kako bi kroz rad u ovom visokom domu stekli potporu svojih birača. Ministrica se suglasila s veleposlanicom i izrazila svoj stav da bojkot Parlamenta nije rješenje vođenja politike.

Sugovornice su se usuglasile i konstatirale izuzetno dobru suradnji između UK i Crne Gore, kao i da će članstvom Crne Gore u NATO ova suradnja biti još intenzivnija, pri čemu je veleposlanica dodala da će Velika Britanija nastaviti da podržava reformske aktivnosti Crne Gore.

Susret Adrijana Vuksanovića i Ivane Maletić u Bruxellesu

20 Lipanj, 2017

Zastupnik Hrvatske građanske inicijative i predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović danas se u Bruxellesu sastao s Ivanom Maletić, hrvatskom europarlamentarkom. Sastanak je dogovoren na nedavnom susretu u Strasbourgu, na zasjedanju POSP - a. U jednosatnom razgovoru zastupnica Maletić je iskazala veliki interes za stanje hrvatske zajednice u Crnoj Gori, naročito iz perspektive integracionih procesa. Ona je izrazila potporu crnogorskom putu k Europskoj uniji i zadovoljstvo što su pripadnici njenog naroda davali i daju značajan doprinos na tom putu, istodobno njegujući svoj identitet. Sugovornici su dogovorili i konferenciju u Crnoj Gori, gdje bi Maletić prenijela dio svojeg iskustva i znanja iz oblasti europskih integracija, a u cilju nedvojbene potpore Crne Gore u integracionom procesu. Planirano je da ovaj značajan događaj bude nakon ljetne stanke. Adrijan Vuksanović je zahvalio uvaženoj sugovornici na njenim aktivnostima i radu, a prije svega na interesu, kako za Hrvate u Crnoj Gori, tako i za samu državu Crnu Goru.

Vuksanović na sjednici POSP – a u Strasbourgu

15 Lipanj, 2017

Na 13. Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Crne Gore (POSP) koji je jučer održan u sjedištu Europskog parlamenta, Strasbourgu, poslanici Europskog parlamenta i Skupštine Crne Gore razmatrali su pitanja napretka Crne Gore u oblasti osnovnih prava, socijalne politike i zapošljavanja, pravde slobode i sigurnosti.  Značajna tema je  bila i stanje pristupnih pregovora i odnosa Europske unije i Crne Gore, a razgovaralo se  i o provođenju posljednjih parlamentarnih izbora i funkcioniranju Skupštine.

Izaslanstvo Crne Gore,  koju je predvodio predsjednik Ivan Brajović, sačinjavali su potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, poslanici  Adrijan Vuksanović, Miodrag Radunović, Tarzan Milošević, Luiđ Ljubo Škrelja, Daliborka Pejović, Obrad Mišo Stanišić, Nedžad Drešević,  kao i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Postignuta je suglasnost da su medijske slobode kamen temeljac svake demokracije, a naglašeno je da bi Crna Gora trebalo  efikasno da sprovodi međunarodne i standarde Europske unije o ljudskim pravima. U Zajedničkoj izjavi je, između ostalog, konstatirano  da je nesudjelovanjem opozicije propuštena prilika da se nakon listopadskih izbora 2016. godine, s poslanicima Europskog parlamenta razgovara o događajima koji su doveli do polarizacije političke klime u Crnoj Gori.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za Europske integracije u svom  je izlaganju istakao: „Odbor za europske integracije, kojim predsjedavam, redovito  prati sve aktivnosti Vlade u pregovaračkom procesu i iznosi stavove o pitanjima koja smatra posebno važnim za proces pristupanja. Tako je, od početka 26. saziva, Odbor razmotrio niz dokumenata iz pregovaračkog procesa, ali je i sam dao doprinos kroz aktivnosti u okviru parlamentarne diplomacije, te promocije integracijskog procesa. U okviru parlamentarne diplomacije i političkog dijaloga sa zvaničnicima EU, sudjelovali smo na plenarnim sjednicama COSAC-a, te sastanku predsjedavajućih u okviru malteškog predsjedavanja EU. Potpisali smo Protokol o suradnji Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za politike EU talijanskog Senata, što će nam pomoći da na kontinuiranoj osnovi razmjenjujemo znanja, stavove i dobre prakse u vezi sa važnim pitanjima politika EU. Očekujemo da će 2017., a posebno 2018., biti godina provođenja poslJednjih priprema za zatvaranje poglavlja. Zato sam posebno zadovoljan što strateški planiramo svoje zakonodavne i strategijske obveze, kao i naše administrativne kapacitete u okviru svake od pregovaračkih oblasti – potrebne reforme u naredne dvije godine, koje smatramo izuzetno važnim u kontekstu priprema za članstvo, predvidjeli smo u novom Programu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji, kojim je za period 2017-2018. godine planirano preko 800 obveza, od čega preko 700 zakonodavnih. Odbor za europske integracije će pažljivo pratiti realizaciju ovog zaista ambicioznog Programa, a siguran sam da ćemo svi dati svoj doprinos u provođenju ključnih reformi za dalje približavanje standardima i vrijednostima Unije“.

Vuksanović  je također imao prigodu susresti se s hrvatskom europarlamentarkom  Ivanom Maletić te dogovorio skori razgovor u Bruxellesu.

Članovi Odbora za europske integracije održali konsultacije s predstavnicima općina na temu korištenja IPA sredstava

07 Lipanj, 2017

Kao glavni izazovi u provođenju pretpristupnih fondova prepoznati nedostatak sredstava za pretfinanciranje i kofinanciranje projekata i potreba jačanja administrativnih kapaciteta

Članovi Odbora za europske integracije održali su danas konsultacije s predstavnicima crnogorskih općina na temu efikasnog korišćenja IPA fondova na lokalnom nivou.

Uvodna izlaganja na ovu temu dali su Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije, Miodrag Račeta, načelnik Direkcije za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva europskih poslova, Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice općina i Vanja Starovlah, tajnica za europske integracije i međunarodnu suradnju u Zajednici općina.

U konsultacijama su sudjelovali predstavnici 16 općina, a cilj događaja bio je da se članovi Odbora 26. saziva upoznaju s iskustvima u provođenju IPA projekata na općinskom nivou, a naročito s izazovima s kojima se suočavaju općine u pogledu mogućnosti za korišćenje sredstava koje pruža Europska unija. Predstavnici općina su kao ključne izazove istakli nedostatak sredstava za pretfinansiranje i kofinansiranje projekata, manjak specifičnih obuka za rad na pisanju projekata, kao i fluktuaciju i osipanje kadrova iz lokalnih administracija. Zbog toga, sudionici su izrazili zadovoljstvo što je Skupština prepoznala potrebu da se uključi u dijalog, posebno u pogledu uspostavljanja rivolving fonda, koji bi riješio pitanje pretfinanciranja i kofinanciranja, naročito važno općinama koje su u procesu fiskalne konsolidacije. Članovi Odbora istakli su važnost razmjene mišljenja i iskustava, te izrazili spremnost da u okviru svog mandata pruže punu potporu općinama za kvalitetnije sprovođenje IPA projekata, kako kroz posredovanje u komunikaciji s Vladom i resornim ministarstvima, tako i kroz direktno zakonodavno djelovanje u cilju donošenja kvalitetnih sistemskih rješenja.

Pored predsjednika Odbora Adrijana Vuksanovića, u konsultacijama su sudjelovali članovi Odbora Daliborka Pejović, Marija Ćatović, Sanja Vlahović i Mihailo Anđušić, a događaj je održan u susret sjednici Odbora na kojoj će se razmatrati informacije o programima podrške Europske unije Crnoj Gori za 2015. i 2016. godinu.