Srpanj 2017

Ministrica Vučinović primila otpravnicu poslova veleposlanstva Republike Makedonije

19 Srpanj, 2017

Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, primila je u službeni posjet otpravnicu poslova veleposlanstva Republike Makedonije, g-dju Suhenu Ćerimi Baliu.

Tom prilikom, konstatirani su veoma dobri bilateralni odnosi između Crne Gore i Republike Makedonije, te da države nemaju otvorenih pitanja.

Na početku razgovora, predstavnica veleposlanstva Makedonije je čestitala Crnoj Gori ulazak u NATO savez, istakavši da je prijem Crne Gore u NATO pozitivna okolnost za cijeli region.

Istaknuta je izuzetno kvalitetna međudržavna suradnja na svim poljima, gdje je akcenat stavljen na poboljšanje ekonomskih odnosa, u pogledu kojih je bilo riječi o uspostavljanju avio linije, kao i poboljšanja infrastrukture. 

Makedonska predstavnica je dalje istakla da je Crna Gora primjer Makedoniji, na koji način se ostvaruju strateški ciljevi države u pogledu iskustava koja je Crna Gora ostvarila ulaskom U NATO savez, pri čemu je ministrica Vučinović izjavila da će Crna Gora pružiti punu podršku Republici Makedoniji na putu ka NATO I EU integracijama, budući da su se na tom putu nalazili prije Crne Gore.

Ministrica Vučinović primila veleposlanika Slovenije

18 Srpanj, 2017

Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, primila je u službenom posjetu veleposlanika Slovenije Mitja Močnika. Tom prigodom konstatirani su veoma dobri međudržavni  odnosi između Crne Gore i Republike Slovenije.

Veleposlanik Slovenije je istakao da će i dalje podržavati razvojne projekte Crne Gore, osvrnuvši se na pomoć koja je pružena projektima na Žabljaku.

Također je dodao da su odnosi između zemalja značajni i s aspekta ekonomske suradnje, posebno u oblasti turizma i održivog razvoja, kao i ostalih privrednih grana, istakavši da je promet između Republike Slovenije i Crne Gore u prošloj godini iznisio oko 100 milijuna eura, a postoje i mogućnosti za njeno dalje poboljšanje, gdje je potrebna jača međunarodna suradnja.

Dodao je i da Crna Gora treba da nastavi s razvojnim projektima, ističući značaj projekata iz pregovaračkog poglavlja 27, koji se tiču zaštite životnog okoliša.

Ministrica Vučinović je zahvalila Republici Sloveniji na potpori koju je pružala Crnoj Gori u prestupnom period za članstvo u NATO i predložila da se ta potpora nastavi i u periodu pristupa Crne Gore EU.

Mnistrica Vučinović s izaslanstvom Vlade CG položila cvijeće na spomen obilježje u parku „Pobrežje“

11 Srpanj, 2017

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutarnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin i ministrica bez portfelja Marija Vučinović, položili su danas cvijeće na spomen obilježje u parku „Pobrežje“, u Podgorici, povodom obilježavanja Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991.-2001. godine.

Također, osma je godišnjica od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

Vuksanović i Zeković se susreli s ministricom Žalac

10 Srpanj, 2017

Danas je u Podgorici održana svečana konferencija povodom početka sprovođenja projekata izabranih za financiranje u okviru prvog poziva INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo europskih poslova, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Hrvatske i Direkcijom za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tim povodom u Podgorici je boravila i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Hrvatske, Gabrijela Žalac.

Prije same konferencije ministrica Žalac se na radnom doručku susrela s Adrijanom Vuksanovićem, zastupnikom Hrvata u Skupštini Crne Gore i Svjetlanom Zeković, predsjednicom nevladine udruge Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore. Sastanak je organizirao veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić, koji je i nazočio sastanku. Sugovornici su razmijenili stavove oko europskog puta Crne Gore, kao i hrvatske zajednice u njoj.

I ovom prigodom je izražena jaka potpora Zagreba Crnoj Gori i Hrvatima koji na najbolji način čuvajući svoj identitet, daju doprinos crnogorskoj multikulturalnosti i skladnom suživotu, što i jeste jedna od vrijednosti Europske unije.

Vuksanović na komemoraciji u Srebrenici

10 Srpanj, 2017

Sutra se navršava 22 godine od genocida u Srebrenici. Tim povodom će, kao i svake godine, biti organizirana komemoracija. Delegaciju Skupštine Crne Gore ove godine čine Ervin Ibrahimović, zastupnik Bošnjačke stranke i šef Poslaničkog kluba manjinskih stranaka i Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative i predsjednik Odbora za europske integracije. Oni će sutra nazočiti pokopu posmrtnih ostataka 71 žrtve srebreničkog masakra, u Memorijalnom centru Potočari.