Rujan 2017

Poslanik Vuksanović u novom sazivu Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske

08 Rujan, 2017

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 55. sjednici, održanoj 7. rujna 2017., donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Za člana Savjeta izabran je poslanik u Skupštini Crne Gore ispred Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kojemu je ovo drugi mandat u Savjetu.

Nastavno na članak 19. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine broj 124/2011 i 16/2012) propisano je trajanje mandata članova Savjeta u razdoblju od četiri godine, te imajući u vidu da je 6. lipnja 2017. članovima Savjeta istekao Zakonom propisani mandat, proveden je reizbor članova. Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini.
Svi će oni pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje su predstavnike u Savjet predložile iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga i organizacija. Njihova zastupljenost određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.
Novi saziv čine: Borjana Krišto, Miljana Glamuzina, Ilija Nakić, Toni Kraljević, Dražen Trlin, Mladenka Kermenc, Perica Jelečević, Boris Ćurković, mons. Ivica Božinović, predstavnik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini VI.
Za članove Savjeta, predstavnike hrvatske manjine, imenuju se: Stanko Horvath, predstavnica za Austriju; Gabriela Novak - Karral, predstavnica za Austriju; Hristina Jankova, predstavnica za Bugarsku; Adrijan Vuksanović, predstavnik za Crnu Goru; Josef Leisser, predstavnik za Češku; Antonella DAntuono, predstavnica za Italiju; Josip Blaško, predstavnik za Kosovo; Franjo Pajrić, predstavnik za Mađarsku; Ivan Gugan, predstavnik za Mađarsku; Nenad Živković, predstavnik za Makedoniju; Petar Hategan, predstavnik za Rumunjsku; Radoslav Jankovič, predstavnik za Slovačku; Filip Božić, predstavnik za Sloveniju; Đanino Kutnjak, predstavnik za Sloveniju; Darko Sarić Lukendić, predstavnik za Srbiju; Snježana Periškić, predstavnica za Srbiju; Krunoslav Đaković, predstavnik za Srbiju VII.
Za članove Savjeta, predstavnike hrvatskog iseljeništva/dijaspore, imenuju se: Iva Vidić, predstavnica za Argentinu; Esteban Mirko Hasenay, predstavnik za Argentinu; Miroslav Piplica, predstavnik za Austriju; Luka Budak, predstavnik za Australiju; Ivan John Frković, predstavnik za Australiju; Ante Jurić, predstavnik za Australiju; Goran Strništa, predstavnik za Belgiju, Dansku, Luksemburg, Nizozemsku i Norvešku; Robert Jakubek, predstavnik za Boliviju, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuelu; Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica za Brazil; Marko Buzolić, predstavnik za Čile; Alex Tudor, predstavnik za Čile; Davor Domijan, predstavnik za Francusku; Dragica Hadrović, predstavnica za Italiju; Antun Medić, predstavnik za Južnoafričku Republiku; Zvonimir Aničić, predstavnik za Kanadu; Ivan Grbešić, predstavnik za Kanadu; Jeanne Valetić, predstavnik za Kanadu; Goran Katić, predstavnik za Novi Zeland; Franjo Akmadža, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Ivan Karlo Stipić, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Mile Baričević, predstavnik za Saveznu Republiku Njemačku; Davorka Ivana Kirinčić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države; Maria Sentić, predstavnica za Sjedinjene Američke Države; Marko Zoretić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države; Joe Brajević, predstavnik za Sjedinjene Američke Države; Boris Miketić, predstavnik za Sjedinjene Američke Države; Josip Zorica, predstavnik za Švedsku; Ruža Studer Babić, predstavnica za Švicarsku; Mira Malović-Veeles, predstavnica za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine na svečanoj svetoj misi u novoj katedrali sv. Petra u Baru

07 Rujan, 2017

Jučer je svečanom svetom misom, služenom na tri jezika – hrvatskom, albanskom i latinskom, posvećena nova katedrala sv. Petra na Topolici u Baru.

Katedrala svetog Petra gradila se punih 11 godina, nakon što je još 16. lipnja 2006. postavljen kamen temeljac, koji je blagoslovio kardinal Teodor McCarick. Nakon 4 godine pribavljanja dozvola i izrade projekta, 30. lipnja 2010. počela je gradnja objekta.

Svetu misu je služio msgr. Zef Gashi, nadbiskup barski, za vrijeme čijeg pontifikata je započela gradnja ove crkve.  "Čekalo se 70 godina na ovaj sveti događaj, smjenjivali su se u stolici nadbiskupi Dobrečić, Tokić, Perkolić i ovaj pred vama, pričalo se o različitim lokacijama na periferiji. Napokon, imajući u vidu značaj Nadbiskupije barske koja je  najstarija vjerska institucija u Crnoj Gori,  donijeta je odluka u SO Bar devetog marta 2006. o ovoj  lokaciji u centru Bara u kojem vjekovima žive ljudi raznih vjera u skladu, što je viši oblik od tolerancije. Taj suživot je bogatstvo barske kotline i uz zeleni tepih barskih maslinjaka njeno duhovno bogatstvo što sjedinjuje i unaprjeđuje stare i mlade generacije. Nadbiskupija barska će katoličkom širinom razvijati taj duh i ubuduće", rekao je msgr. Gaši. On je dodao da za patrona katedrale nije slučajno odabran Sveti Petar, simbol jedinstva, čvrstine i bratstva, svetac cijelog kršćanstva.


Ovom velikom događaju je također nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković.

Prva svečana sveta misa održana je u prisustvu brojnih vjernika različitih vjeroispovijedi, što dokazuje njihovo jedinstvo i suživot. Među brojnim izaslanicima iz Vatikana, brojnih nadbiskupa i biskupa iz regije, kao i svećenika, nazočili su i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.

Svečanost je uzveličao zbor Nadbiskupije barske kojim su dirigirali prof. Marko i Ivona Klepić.