Vuksanović: HRS je instrument nekih inostranih elemenata, Vučinović vjerovatno toga nije ni svjesna

pet, 28/08/2020 - 13:56

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i nosilac liste "Svim srcem za Crnu Goru", Adrijan Vuksanović, poručuje da bez političke stabilnosti nema ni ekonomske ni socijalne, a HGI daje doprinos stabilnosti Crne Gore.

U intervjuu za Antenu M, komentarišući dosadašnju kampanju, kaže da je za HGI različita zbog jedne nove okolnosti - pojave, kako kaže, kvazi-hrvatske stranke - HRS.

"Kad kažem kvazi to nije izraz nikakvog mog ogorčenja, nego iza tog kvazi stoji jasna argumentacija koja je demonstrirana i sinoć na završnoj debati na Javnom servisu. Ja sam od početka siguran u naš izborni uspjeh a od sinoć sam još u to uvjereniji. Brojni su razlozi zašto kvazi. Prvo, ona nosi pridjev reformska i želi iskazati nazadovoljstvo zbog podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela, a sama stupa na političku scenu da dijeli ili kako oni kažu da deli. Oni su nezadovoljni, a njihova predsjednica Marija Vučinović je 15 godina vodila HGI.

Kad je bila iskrena, kad je 15 godina vodila HGI i ništa nije htjela reformisati, nego smo mi reformisali emanicipujući se od njene koncepcije vegetiranja na političkoj sceni, ili sada kada je samo promijenila formu a ja bih rekao i političku poziciju, mada ona vjerovatno toga nije svjesna. Toga su svjesni neki drugi igrači koji su upleteni u tako nešto", kaže Vuksanović.

On dalje pojašnjava da je zaključio da je HRS instrument "nekih inostranih elemenata".

"Nekome je jako značajno da taj glas ne bude za Crnu Goru nego za nekog drugog. Mi smo i sinoć čuli da nacionalne manjine ne treba da se miješaju u pitanja pravoslavne većine. To smo čuli od nosioca liste HRS-a Radovana Marića. To su iste riječi koje sam slušao iz redova Demokratskog fronta, ista matrica DF-a i ja dolazim do zaključka da je HRS instrument nekih inostranih elemenata", kaže on.

Ovdje se ne radi samo o pitanjima pravoslavne većine nego svih nas, jer se Zakon o slobodi vjeroispovijesti odnosi i na katoličku crkvu, dodaje Vuksanović.

Zanimljivo je, kako kaže, pogledati ko hvali HRS, a do juče su ih napadali.

"Mi smo imali permanentne napade iz takozvanog nezavisnog dnevnika Vijesti, koji neće da objavi demant da sam ja konkretno pozvao birače na prošlim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj da glasaju za Grabar-Kitarović. Njih je zaboljelo što nas je podržao Zoran Milanović, jednako tako kao što je Radovana Marića zaboljelo što nas je podržao Andrej Plenković. Vidite da imaju istu bol i to ne može da se ne primijeti", kaže Vuksanović.

"Ja ne znam koji Hrvat može u Crnoj Gori glasati za HRS, a taj HRS za naše česte posjete Zagrebu kaže da ja zvečim po Pantovčaku. Oni nemaju ni elementarna znanja, ne znaju da tamo stoluje hrvatski predsjednik a ne premijer, kao što su u svom amblemu stavili raspored boja koji nije ni hrvatski. To je raspored koji podsjeća na jugoslovenski raspored boja", kaže on.

Indikativan je i sami momenat pojavljivanja HRS-a, kaže Vuksanović.

"Oni se javljaju kao sezonska predizborna pojava. Vučinović je smijenjena prije godinu i po, ja sam postao predsjednik prije godinu i imao sam brojne zahtjeve da tražimo njemu smjenu u Vladi Crne Gore. Ja sam gotovo jedini bio za to da ona mandat ministarke bez portfelja sprovede do kraja. Gospodin Marić je direktor Aerodroma Tivat na osnovu koalicionog dogovora HGI i DPS-a i oni su punu afirmaciju u društvenom i političkom smislu stekli zahvaljujući djelatnosti HGI. Sada dolaze 15-ak dana pred izbore i osnivaju novu hrvatsku stranku. To prezentuju kao neki vid demokratije, kao neki pluralitet i što mi imamo ekluzivitet. Pa ne znam da li poznaju Ustav, u Skupštini može biti samo jedan predstavnik sa hrvatskim predznakom. Ako imate malo biračko tijelo od 0,97 odsto, onda vi njegujete pluralitet. To nije pluralitet no direktni atak na onoga ko vam je mnogo toga omogućio i pomogao, preko čijeg ste imena stekli status", navodi Vuksanović.

HGI ima podršku i od desnog i od lijevog polja u Hrvatskoj i to smeta HRS-u, smatra Vuksanović.

"Za razliku od njih koji samo turistički mogu do Hrvatske", dodao je on.

Podrška hrvatskog vrha HGI je podrška prozapadnoj orjentaciji Crne Gore, kaže Vuksanović.

"Ta podrška nije samo na verbalnom nivou, nego spoznaju šta je naša politika, znaju da podržavajući nas podržavaju zapadni kurs Crne Gore", kaže on.

Dodaje i da je cilj HGI da što više studenata iz Crne Gore studira u Hrvatskoj, te da njegova stranka kulturu smatra važnim segmentom svoje djelatnosti.

Komentarišući optužbe iz javnosti da je zaboravio Boku i da je previše vezan za Podgoricu kaže:

"Imate pojavu u Boki koja poprima degutantne oblike - jedna forma kreiranja bokeškog identiteta i on treba što više da se udalji od Podgorice i podgoričkog centralizma. Ima tu nešto dublje - svi oni koji se žale na podgorički centralizam iz pozicije Boke oni čeznu za beogradskim centralizmom.

Da li je ta priča koja je pogrešna šarmirala jedan dio Hrvata - jeste, ali u beznačajnom broju, što ne znači da se ne čuju, jer ima parapolitičkih subjekata koji im omogućavaju da budu glasni i stvaraju od njih intelektualce iako su daleko od toga. I onda kad vidite ko stoji iza potencirane bokeške posebnosti...stoje nekakvi pisci sa literalnim pokušajima da iskažu svoju posebnost, ali oni to vješto pozicioniraju u neki drugi ambijent kojem Boka ne pripada, i dolazite do čudnih pojava da su ti malobrojni Hrvati koje sam pomenuo jako bliski sa njima. Crna Gora je jedna lijepa država sa visokom ambijentalnom vrijednošću, ali geografski nije velika, a svaka priča o bokeljizaciji je u stvari pokušaj bosnizacije Crne Gore i dolaženje na priču o konstitutivnim narodima", smatra Vuksanović.

HGI dijeli sa koalicionim partnerima strateški pravac, dodaje on, komentarišući optužbe da je HGI servis DPS-a.

"HGI se jeste suočavao sa optužbama, ali na račun onog prethodnog razdoblja kad su ljudi prepoznali pojedine funkcionere HGI koji samo vegetiraju u tom istom HGI i na visokim pozicijama u državi. Jer ako neko dva puta bude ministar bez portfelja pa želi treći put da bude, to je metaforično kao - želim da budem biljka pa ako ćete me staviti na sunce stavite me, ako će me neko nekad zalit malo vodom neka me zalije. HGI je konstruktivan partner koalicione vlasti i lojalan je građanima i prinicipima", kaže on.

U nedjelju se bira između budućnosti i prošlosti, suverenog doba i srednjeg vijeka, kaže Vuksanović.

Postoje principi kojih se HGI drže prilikom sklapanja koalicija: državno-pravno uređenje i suverenost Crne Gore, poštovanje manjinskih prava i uvažavanje različitosti...

"Postigli smo velike rezultate i treba da ih nastavimo. Vjerujem da će nedjelja biti dan koji će zapravo odlučiti o nastavku kontinuiteta emancipacije Crne Gore. Crna Gora nikada nije više bila svoja nego sada i nikad nije bila više država nego što je sada, e nastavićemo tim putem", kazao je on.

Upitan jesu li primijetili tokom kampanje kod birača zabrinutost zbog ukupnog ambijenta i društvenog konflikta, kaže:

"Kako da ne, ta tenzija se intenzivirala posljednjih mjeseci. U Tivtu ste na litijama imali one koji viču "ustaše, ustaše", kao devedesetih, ali to nije smetalo zagovornicima bokeljske kulture, nekakvim bokobranima da kažu jednu riječ, ili kad su im crtali trobojke nijesu se oglasili. Ali kad neko istovari pijesak na plažu onda su glasni, ali kad su litije u pitanju onda ćute. Malobrojni su ti Hrvati ali zbog određenih medija imaju svoju glasnost", kazao je on.

U Tivtu i Kotoru očekuje nastavak političkog kontinuiteta.

"Mi u Aerodromu Tivat vidimo važan resurs za sve građane. Neko ga vidi kao važan politički resurs. Mi ga branimo iz iskrene namjere, neko drugi jer zna da bi bez aerodroma ostao bez političke podrške", kaže on.

Imaju političke, parapolitičke i neke druge strukture koje se ne mire sa tim da je Crna Gora međunarodno priznata država, dodaje on.

"Jednako tako se ne mire sa činjenicom da je Hrvatska priznata država jer još čeznu za nekim velikodržavnim aspiracijama. Lično poznajem suvereniste koji su nezadovoljni i koji su marginalizovani i to me boli, jer pamtim ko je bio sa mnom u teškim vremenima. Dolazimo do one situacije kad oni koji su tada sanjali nezavisnu Crnu Goru i koji žele da bude bolja sad se označavaju kao izdajnici samo zato što priznaju dostignuća DPS-a i njegovog predsjednika na tom polju. Najveći domet u politici je stvaranje države", kazao je on.

Upitan očekuje li da sve u nedjelju prođe u najboljem redu, odgovara:

"Očekujem da će koalicija i politika koja vodi Crnu Goru zadržati svoj politički kontinuitet. Jasne su mi i te glasine o mogućim destrukcijama i one ne bi bile ništa novo, to smo sve već gledali. Vjerujem da su institucije dovoljno zrele da odgovore na svaku vrstu destrukcije. Pozivam da se izađe na izbore uz mjere NKT-a i da u miru dočekamo rezultate. U slučaju da HGI doživi neuspjeh ja ću čestitati svima, to nije nikakav problem. Duboko vjerujem u izborni uspjeh i koalicije i HGI", kaže Vuksanović.

Autor: Antena M