HGI - Admiral Vladimir Barović zaslužuje svoju ulicu

čet, 14/10/2021 - 12:11

I nakon trideset godina od ratnih zbivanja u regionu  sasvim je izgledno da je kod dobrog dijela naših građana nacionalizam i dalje vladajuća ideologija. Mlade generacije rođene nakon rata odgajaju se na negiranju i relativiziranju zločina. Dobar dio mladih vjeruje u ono u što želi da vjeruje te tako  štiti svoj osobni osjećaj pripadnosti. Svjesni smo da je prevladavanje prošlosti dugotrajan proces. Našem  društvu potrebna je  kritička povijest a ne povijest prilagođena potrebama političkih elita. Posljedice današnje politike  su da je i  pored tridesetogodišnje vremenske distance od rata  pred nama nesigurna budućnost.

U   vremenima   ratnih zbivanja kada je došlo do poremećaja sistema vrijednosti, gubljenja vrlina čovječnosti te glasa savjesti, imamo svijetli primjer osobnog izbora admirala Jugoslavenske ratne mornarice, Vladimira Barovića.  Kao visoki časnik JRM raspoređen u vojnopomorskom uporištu Vis izabrao je samoubojstvo umjesto izdavanja zapovijedi floti za bombardiranje gradova i naselja u Dalmaciji. Njegova moralna odgovornost i osobna savjest nisu mu dozvolile izdavanje zapovijedi koje bi uzrokovalo  stradanje brojnih civila i ogromne materijalne štete. Svojim individualnim izborom  dokazao je da posjeduje crnogorsko shvatanje časti.

 Takav svijetli primjer iz vremena ratnih zbivanja treba da znaju mlade generacije. U stalnom kontaktu sa našim članovima, simpatizerima i sugrađanima te osluškujući njihove želje Općinski odbori Hrvatske građanske inicijative u Tivtu i Kotoru predlažu da se jedna  ulica bilo u Tivtu ili Kotoru nazove imenom admirala Vladimira Barovića.

 

Općinski odbor HGI Tivat i Općinski odbor HGI Kotor