O deficitarnim zanimanjima u Kotoru

uto, 11/08/2020 - 10:48

"Lijepo je kada se novcima svih građanki i građana Kotora ulaže u enterijere škola, obnovu školskih sportskih dvorana, dječjih vrtića, igrališta.

I ulaganje tog  novca u znanje i stručnost se višestruko isplati.

U Općinskom odboru Hrvatske građanske inicijative Kotor  želimo realizirati lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja. Zato i podržavamo dodjelu studentskih stipendija Općine Kotor, ali smatramo da treba uvesti tri kategorije stipendista:

- nadareni studenti

- studenati  po socijalnom kriteriju

- učenici i studenti za  deficitarna zanimanja.

Davanjem stipendija mladima šaljemo poruku da računamo na njih na tržištu rada. Usmjerimo mlade da biraju struku gdje su sigurni da je posao osiguran po završetku školovanja.

Osim Zavoda za zapošljavanje i Općina Kotor treba biti uključena i davati preporuke za obrazovno upisnu politiku. Podržimo zanimanja koja su usklađena s potrebama tržišta. Omogućimo mladima stipendije za tražena strukovna zanimanja, obezbjedimo praksu tijekom školovanja te zaposlenje na području naše Općine.

Upoznajmo buduće studente  sa deficitarnim zanimanjima, a to su između ostalih i  konzervator-restaurator papira, platna, drveta... Mladi koji steknu zvanja  kozervatora-restauratora doprinose našoj kulturnoj baštini, njenom očuvanju.

Nedostaju nam  arhivisti, vodoprivredni inženjeri, IT stručnjaci, matematičari...

Od stručnih zanimanja u Kotoru nedostaju zanimanja kuhara, konobara, slastičara te taj nedostatak nadoknadimo zapošljavanjem iz okruženja. Omogućimo mladim  Kotoranima učenje na mjestu rada kroz suradnju s ugostiteljima i hotelijerima. Stipendirajmo mlade uz motivirajuću klimu,  suradnju i potporu.

Također, obezbjedimo suradnju s uspješnim poduzetnicima i stručnjacima, tijekom školovanja omogućimo mladima da stječu praktična znanja od majstora u struci za nedostajuća  zanimanja  vodoinstalatera, stolara, keramičara, zidara, mehaničara...  Mladi nakon školovanja u strukovnim zanimanjima mogu svoju karijeru samostalno usmjeravati te krenuti u poduzetničke vode s veoma velikim izgledima za uspjeh.

Usmjerimo mlade na stalnu spremnost na usavršavanje".

 

Ljiljana Velić, nositeljica izborne liste  „HGI. Svim srcem za Kotor.“